enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

DSÖ: Alkol ve uyuşturucudan her yıl 3 milyondan fazla insan ölüyor

DSÖ: Alkol ve uyuşturucudan her yıl 3 milyondan fazla insan ölüyor
REKLAM ALANI
26.06.2024 09:25
0
A+
A-

Alkol ve Uyuşturucu Kullanımı: Küresel Bir Sorun ve Önlenebilir Ölümlerin Önemli Kaynağı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), alkol ve uyuşturucu kullanımının her yıl 3 milyondan fazla kişinin ölümüne yol açtığını belirten endişe verici bir rapor yayınladı. Rapora göre, bu ölümlerin büyük çoğunluğu erkeklerde görülmektedir.

DSÖ’nün Kapsamlı Sağlık Raporu, alkol ve uyuşturucu kullanımının yol açtığı sağlık sorunları ve ölümlere odaklanmaktadır. 2019 verilerine dayanarak rapor, alkol kullanımının yılda 2,6 milyon kişinin ölümünden sorumlu olduğunu ve bu ölümlerin tüm ölümlerin %4,7’sini oluşturduğunu ortaya koymaktadır.

Alkol dışı psikoaktif uyuşturucuların ise her yıl yaklaşık 0,6 milyon ölümden sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Raporda özellikle erkeklerde alkol kaynaklı 2 milyon ve uyuşturucu kaynaklı 0,4 milyon ölümün kaydedildiği vurgulanmaktadır.

Dünya çapında yaklaşık 400 milyon kişinin alkol ve uyuşturucu kullanımının neden olduğu rahatsızlıklardan muzdarip olduğu belirtilmektedir. Bu rahatsızlıklar arasında 209 milyon kişinin alkol bağımlılığı çektiği yer almaktadır.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“2010’dan bu yana alkol kaynaklı ölüm oranlarında bir miktar azalma kaydedilmesine rağmen, alkol tüketimine bağlı ölümlerin toplam sayısı kabul edilemez düzeyde yüksek olmaya devam etmektedir.” ifadesiyle rapor, 2019’da alkol kaynaklı ölüm sayısının 2,6 milyona ulaştığını ve en yüksek rakamların Avrupa ve Afrika’da görüldüğünü vurgulamaktadır.

Düşük gelirli ülkelerde alkol tüketimine bağlı ölümlerin yüksek gelirli ülkelere göre daha fazla olduğu belirtilmektedir. 2019’da alkole atfedilen ölümlerin en yüksek oranı (%13) 20-39 yaşlarındaki gençlerde görülmüştür.

Raporda ayrıca, “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3,5″e 2030 yılına kadar ulaşmak için alkol ve uyuşturucu tüketimini azaltmak ve bağımlılık bozuklukları için kaliteli tedaviye erişimi iyileştirmek yönünde küresel çabaların hızlandırılmasının hayati öneme sahip olduğu vurgulanmaktadır.

Bu hedefe ulaşmak için koordineli bir küresel kampanya yoluyla farkındalık yaratılması, sağlık ve sosyal bakım sistemlerinin önleme ve tedavi kapasitelerinin güçlendirilmesi ve sağlık çalışanlarının eğitiminin yaygınlaştırılması gibi adımların atılması gerektiği ifade edilmektedir.

Madde Kullanımının Trajik Sonuçları

Raporda görüşlerine yer verilen DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Madde kullanımı bireyin sağlığına ciddi zararlar veriyor, kronik hastalıklar ve ruh sağlığı sorunları riskini artırıyor ve trajik bir şekilde her yıl milyonlarca önlenebilir ölüme yol açıyor.” sözleriyle madde kullanımının yıkıcı etkilerine dikkat çekmiştir.

Ghebreyesus, daha sağlıklı ve eşitlikçi bir toplum hedefinin gerçekleşmesi için alkol tüketiminin olumsuz sağlık sonuçlarını azaltacak ve madde kullanım bozukluklarının tedavisini herkese erişilebilir ve uygun fiyatlı hale getirecek kararlı eylemlere ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.