enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

DP lideri Uysal, ‘Demokrasiye Geçiş Planı’ teklifini açıkladı

DP lideri Uysal, ‘Demokrasiye Geçiş Planı’ teklifini açıkladı
REKLAM ALANI
03.07.2024 00:00 | Son Güncellenme: 03.07.2024 00:01
5
A+
A-

Demokrat Parti’nin Demokrasiye Geçiş Planı Önerisi

Demokrat Parti lideri [Liderin Adı Soyadı], partisinin "Demokrasiye Geçiş Planı" teklifini açıkladı. Liderin açıklamaları şu şekilde:

"Demokrat Parti, 1947’deki kuruluş kongresinde yayımladığı ‘Özgürlük Bildirgesi’nde devlet başkanlığı ile parti başkanlığının ayrılması gerektiğini belirtmiştir. Bu ilkeyi demokratik bir temel olarak benimseyen partimiz, Kuvvetler Ayrılığı’nı ortadan kaldıran Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve benzer uygulamalara karşı 77 yıl önce ‘hayır’ dediği gibi, bugün de aynı tutumu sergilemektedir."

"Anayasa, toplumsal bir sözleşmedir ve toplumsal uzlaşma ile düzenlenmelidir. Ancak AKP, eğitim müfredatındaki değişiklikte olduğu gibi, değişiklikleri yaptıktan sonra görüş ve önerileri yasaklayıcı bir şekilde toplamaktadır."

"Anayasa değişikliği sürecinde siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve meslek birliklerinin katılımı hayati önem taşımaktadır. Tüm toplum kesimlerinin hazırlanmasına katıldığı bir anayasa, toplumun ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Yeni bir anayasanın temelleri insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi olmalıdır."

YAZI ARASI REKLAM ALANI

"Hukukun üstünlüğünü esas alan, demokrasinin kurum ve kurallarıyla işlediği ve temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı yepyeni bir anayasa, ülkemizin gerçek ihtiyacıdır."

"AKP, 2002’den beri Anayasa’yı sözlü olarak eleştirmiş, ancak darbe anayasasının sadece kendi aleyhine olan kısımlarını değiştirmiştir. Bu açıdan bakıldığında mevcut Anayasa, 12 Eylül askeri darbesinin değil, AKP’nin eseridir."

"AKP iktidarı, 2002-2021 yılları arasında Anayasa’da 134 değişiklik yapmıştır. AKP’nin Anayasa değişikliği anlayışı, iktidarının devamını zorlaştıracak tedbirlerden ibarettir."

"Kanun dışına çıkmış, Anayasa’yı istediği zaman çiğneyebilen bir iktidarın yapacağı bir anayasa, iktidar karşısında tüm yetkileri sınırlayacak nitelikte olacaktır."

"Anayasalar, vatandaşların haklarını korur. Bugün ise AKP, Anayasa’yı denetleyen ve çiğnenmesine karşı duran Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını dahi tanımıyor. AKP’nin öncelikle yeni bir anayasa değil, yeni bir anlayışa ihtiyacı vardır."

"AKP gerçekten sivil, demokratik ve adil bir anayasa hazırlıyorsa, Demokrat Parti olarak ilk etapta ‘Demokrasiye Geçiş Planı’ teklifimizi sunuyoruz:"

"Devlet Başkanlığı ile Parti Başkanlığı birbirinden ayrılmalıdır. Yargının bağımsızlığını sağlamak için HSK’nın yapısı ve üyelerinin seçimi değiştirilmeli, yargı siyasetin etkisinden kurtarılmalıdır."

"Temsilde adaleti sağlamak için seçim barajı kaldırılmalı, siyasi parti genel başkanlarının aday belirleme süreci değiştirilmeli ve ön seçim şartı getirilmelidir."

"Denetim ve temsil ilişkisini güçlendirmek için daraltılmış bölge seçim sistemi uygulanmalı, her seçim bölgesinde milletvekili sayısının iki katı kadar aday belirlenerek tercih sistemine geçilmelidir."

"TRT, Anadolu Ajansı, Basın İlan Kurumu ve RTÜK özerkleştirilmeli, yönetimleri TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler tarafından eşit şekilde belirlenmelidir. Siyasetin finansmanının şeffaflığı ve denetimi sağlanmalıdır."

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.