enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Depresyon ve kaygı soğuk algınlığı gibi bulaşıcı mı?

Depresyon ve kaygı soğuk algınlığı gibi bulaşıcı mı?
REKLAM ALANI
03.07.2024 15:56
5
A+
A-

İngiltere’de Depresyon Oranları Patlıyor: Bulaşıcı Olabilir mi?

Birleşik Krallık Ulusal İstatistik Ofisi’nin son raporuna göre, İngiliz yetişkinlerinin yaklaşık altıda biri, orta ila şiddetli depresyon belirtileri yaşıyor. Bu, önceki üç yıla göre yüzde 60’lık büyük bir artışa işaret ediyor.

Bu çarpıcı artış, COVID-19 karantinalarından ve devam eden yaşam pahalılığı krizinden kaynaklanan artan zihinsel stres seviyelerine bağlanıyor. Bununla birlikte, Finlandiyalı araştırmacılar, depresyonun bulaşıcı bir hastalık olabileceği olasılığını araştırıyorlar.

Helsinki Üniversitesi’nden Psikoloji Doçenti Christian Hakulinen liderliğindeki araştırma ekibi, 16 yaşından itibaren 11 yıl boyunca 700.000’den fazla çocuğun sağlık kayıtlarını inceledi. Analizleri, bir sınıftaki bir öğrencide belirgin depresif semptomlar tespit edildiğinde, sınıf arkadaşlarının aynı hastalığa yakalanma riskinin yüzde 9 arttığını ortaya çıkardı.

Dahası, çalışmanın 11 yıllık dönemi boyunca, birden fazla depresyonu olan sınıf arkadaşı olan öğrencilerin kendilerine bu durumun teşhisi konma riski yüzde 18 arttı. Sosyoekonomik durum gibi etki eden faktörler kontrol altına alındığında bile, depresif bir öğrenci ile sınıf arkadaşları arasında bir depresyon riski artışı ilişkisi gözlemlendi. Bu etki, zamanla azalsa da öğrenciler okulu bıraktıktan sonra 11 yıla kadar sürdü.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Çalışmadan önceki araştırmalar da depresyonun bulaşıcı olabileceğini öne sürmüştü. Hakulinen ve meslektaşları, bulgularının, depresyonun yalnızca bireysel travma ve genetik yatkınlık ile değil, aynı zamanda sosyal etkileşimler yoluyla da yayılabileceğini gösterdiğini öne sürüyor. Bu, akran etkisi ve sosyal baskı gibi faktörlerin depresyonun bulaşmasında rol oynayabileceğini düşündürüyor.

Çalışmanın yazarları, depresyonun bulaşıcı doğasının, hastalığın yayılmasını ve önlenmesini anlama ve buna göre hareket etme şeklimizi yeniden gözden geçirmeyi gerektirdiğini belirtiyor. Akran desteği ve erken müdahale programlarını teşvik ederek, depresyonun etkilerini azaltmak ve benzersiz zorluklarla mücadele eden bireylere yardım etmek için adımlar atılabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.