Demiryoluyla İhracatta Yeni Rota: İstanbul-Budapeşte
Demiryolu sektöründe serbestleşme süreci, Türkiye’nin ilk özel sektör yük taşımacılığı yapan demiryolu tren işletmecisi Pasifik Eurasia’nın kurulmasıyla yeni bir döneme girdi. İstanbul-Budapeşte parkurunda faaliyet gösterecek ihracat treni, Türkiye’den 278 kilometre, Bulgaristan’dan 406 kilometre, Romanya’dan 634 kilometre ve Macaristan’dan 231 kilometre olmak üzere toplam bin 549 kilometre yol kat edecek ve bu seyahatini 4 günde tamamlayacak.
AK Parti hükümetleri öncesinde yarım yüzyıl boyunca demiryolu sektörünün ihmal edildiğini belirten Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, demiryollarını devlet politikası olarak ele aldıklarını ve öncelikli sektör olarak belirlediklerini vurguladı. 2003 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğuna 3 bin kilometre eklendiğini, böylece toplamın 13 bin 919 kilometreye çıkarıldığını söyledi.
İpek Demiryolu projesinin hayata geçirilmesine verdikleri önemi vurgulayan Uraloğlu, Asya ve Avrupa kıtaları arasında köprü görevi gören Türkiye’nin coğrafi konumunun sağladığı fırsatları ekonomik ve ticari avantajlara dönüştürmek için demiryollarında yeni bir çağ başlattıklarını ifade etti.
2023 yılında Çin-Avrupa arasında gerçekleşen 9 bin 340 tren seferi ve Avrupa – Çin arasında gerçekleşen 8 bin 180 tren seferi ile 1,9 milyon TEU yük taşındığını belirten Uraloğlu, bu sayının her geçen yıl arttığını söyledi. Türkiye-Çin arasındaki toplam taşıma süresini hedeflerinin 12 günden 10 güne düşürmek olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin demiryolu ağını 2028’de 17 bin 287 kilometreye, 2053’te ise 28 bin 590 kilometreye çıkarmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, karayolu yolcu ve yük taşımacılığı payını yüzde 72’den yüzde 57’ye düşürürken, demiryolu yük taşımacılığı payını yüzde 5’ten yüzde 22’ye çıkarmayı planladıklarını söyledi.