Çocuklarda ishal önemli bir sorundur ve ciddiye alınmalıdır. Bazen ebeveynler normal durumu ishal olarak algılayabilirler. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, ishali 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlar.
Erişkinler ergenliğe kadar sıklıkla “akut gastroenterit” geçirebilirler. Bu, ishal, karın ağrısı, ateş, kusma ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösteren bir enfeksiyondur. Bu enfeksiyon virüs, bakteri, parazit veya toksinlerden kaynaklanabilir. Genellikle yeterince pişmemiş, yıkanmamış veya hijyenik olmayan yiyeceklerin tüketilmesi veya kirli veya arıtılmamış suyun kullanılması nedeniyle oluşur. Havuz veya deniz suyunun kirli olması da ishale neden olabilir.
İshalden korunmanın en önemli yolu hijyendir. Bilinmeyen suları içmeyin, el hijyenine özen gösterin ve ellerinizi her yemekten önce ve sonra yıkayın. Alt değiştirdikten ve tuvaleti kullandıktan sonra ellerinizi iyice yıkayın. Bu alışkanlığı çocuklarınıza da aşılayın.
Suların klorlanması pek çok mikrobun yaşamını önler. Şüpheli suları içmeyin, kaynamış veya hazır şişe suyu kullanın. Sebze ve meyveleri bol temiz suyla yıkayın. Hazırlanan yemekleri mümkünse bir öğünde bitirin. Yiyeceklerin taze olmasına ve ambalajlı yiyeceklerin son kullanma tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edin. Paketsiz gıdaları, az pişmiş veya çiğ gıdaları, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini tüketmeyin. Pişmiş yemekleri uzun süre açıkta bırakmayın, hemen tüketilmeyecekse buzdolabında kapalı kaplarda saklayın. Biberon ve bardakları kirli halde uzun süre tutmayın. Cam ürünleri tercih edin. Güvendiğiniz markaları alın. Açıkta satılan yiyecekleri almayın. Genel tuvaletleri kullanmaktan kaçının, kullanmanız gerekiyorsa el hijyenine dikkat edin.
Anne sütü ishalde çocukların en önemli ilacıdır. Büyük çocuklara yoğurt verilebilir. Az miktarda tuz ekleyip sık sık az miktarda beslemelisiniz. İshalli bir çocuk asla susuz bırakılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya başka ishal ilaçları vermeyin.