enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9959
EURO
38,0437
ALTIN
2.829,16
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Çiçek aşısı ‘maymun çiçeği’ne karşı koruyor

Çiçek aşısı ‘maymun çiçeği’ne karşı koruyor
REKLAM ALANI
20.08.2024 07:17
3
A+
A-

Maymun Çiçeği Hastalığı: Türkiye’de Vak’a Yok

Türkiye’de iki yıl önce ilk maymun çiçeği vak’ası bildirilmişti. Ancak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, son yaptığı açıklamada Türkiye’de herhangi bir vaka olmadığını belirtti. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Bilim Komisyonu Üyesi Uzm. Dr. Selda Handan Karahan, dünyada endişe yaratan maymun çiçeği hastalığı hakkında şu bilgileri verdi:

Bulaşma Yolları Çeşitli

Afrika’da maymun çiçeği virüsünün hayvanlardan insanlara kan, vücut sıvıları veya ısırık yoluyla bulaştığını belirten Uzm. Dr. Karahan, şöyle dedi: “İnsandan insana bulaşma, yakın temas, deri lezyonları ve kontamine nesnelerle temas yoluyla gerçekleşebilir. Cinsel temas da bulaşma yollarından biri.”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ağır Geçebilir

Uzm. Dr. Karahan, maymun çiçeğinin genellikle 2-4 hafta süren semptomları olan bir hastalık olduğunu belirterek, “Şiddetli vak’alar çocukluk çağında daha sık görülür. Virüs yükünün fazlalığı ve altta yatan hastalıklar, hastalığın daha ağır geçmesine neden olabilir” dedi.

Ayırıcı Tanı için Test Gerekli

Uzm. Dr. Karahan, maymun çiçeğinin suçiçeği, kızamık ve diğer döküntülü hastalıklarla karışabildiğini belirtti. “Şüphelenilen vak’alarda, cilt lezyonlarından alınan örneklerle PCR testiyle tanı kesinleştirilir.”

1980 Öncesi Doğanlar Aşılı

Çiçek hastalığı aşısının maymun çiçeği hastalığına karşı da koruma sağladığını söyleyen Dr. Karahan, “1980 yılı öncesi doğumlular, çiçek aşısı var ise korunuyorlar.”

Uzman Görüşü

Uzm. Dr. Karahan, test sonuçlarının doğru yorumlanması için ateşin başlangıç tarihi, döküntünün başlangıç tarihi ve hastanın mevcut durumu gibi bilgilerin önemli olduğunu söyledi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.