CHP Milletvekili Günaydın, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptıklarını duyurarak açıklamalarda bulundu.
Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra, CHP’nin kanunun kamu yararı, işçi sağlığı ve çevreye aykırı maddelerine itiraz ettiğini belirtti. Ancak AKP’nin klasik yaklaşımıyla kanunun aynı şekilde çıkarıldığını vurguladı.
CHP’nin, kanunun 8 maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulmasını talep ettiğini dile getirdi. Günaydın, maden kazalarının yoğun yaşandığı Türkiye’de, maden sahalarındaki işçi sağlığı ve güvenliği hükümlerinin gevşetilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti.
UMREK Kodu’nun kaldırılmasının madenlerde yeni iş cinayetlerine davetiye çıkardığını ve çevresel felaketlere yol açabileceğini dile getiren CHP Milletvekili, imar planı zorunluluğunun kaldırılmasının Türkiye’nin çevresel açıdan yeni felaketlere sürükleyeceğini ifade etti.
Yenilenebilir enerji santrallerinin kurulması için imar planı zorunluluğunun kaldırılmasının, kamu yararına ve çevresel değerlere aykırı olduğunu vurguladı. Ayrıca, yarışmalara ilişkin usul ve esasların sadece Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenmesinin, kamu yararına hizmet etmeyeceğini ve çevresel ve insani değerleri olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Nükleer maddelerin taşınmasıyla ilgili sorumlulukların taşıyanlara devredilmesinin, zarar görenlerin haklarının korunmasını zorlaştıracağını ve Türkiye’yi nükleer bir çöplüğe dönüştürme riski taşıdığını dile getirdi.
CHP’nin AYM’ye başvurularına devam edeceğini, AKP’nin benzer yasalar çıkarmaya devam etmesi halinde, kamunun yararını korumak için bu düzenlemelerin iptalini talep etmeye devam edeceğini belirtti. Bu tutumun CHP’nin özel bir çıkarı değil, kamunun yararını ve yurttaş haklarını korumak için ortaya konulduğunu vurguladı.