Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı Düştü
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında döviz geliri %11 arttı, ancak miktar %20 düşerek 259 bin tondan 207 bin tona geriledi. Bu düşüş, çekirdeksiz kuru üzüm rekoltesindeki azalmadan kaynaklandı. 2023/24 sezonundaki ihracat, son 8 yıldaki en düşük seviye oldu.
İklim Değişikliği Etkisi
İhracattaki miktar düşüşünün nedeni olarak iklim değişikliği gösteriliyor. Rekolte, uzun yıllar ortalamasının 100 bin ton altında kaldı ve gelecek sezonda da ortalamadan düşük olması bekleniyor.
Dünyanın En Kaliteli Üzümü
Türkiye, dünyanın en kaliteli çekirdeksiz kuru üzümünü Manisa-İzmir-Denizli üçgeninde yetiştiriyor. İhracatçılar, dünya çapında ihracatı artırmak için çalışıyor. İhracatçıların amacı, önümüzdeki yıllarda dünya liderliğini korumak ve 2024/25 sezonunda 500 milyon doların üzerinde ihracat yapmak.
İhracatın %78’i Avrupa’ya
Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında Avrupa ülkeleri lider durumda. 384 milyon dolarlık taleple AB ülkeleri, ihracatın %78’ini oluşturuyor. İhracat, Uzakdoğu ve Güneydoğu Asya ülkelerine de arttı.
89 Ülkeye İhracat
Türkiye, 2023/24 sezonunda 89 ülkeye kuru üzüm ihracatı yaptı. İngiltere, 123 milyon dolarlık taleple en büyük alıcı ülke olurken, Hollanda ve Almanya da önemli pazarlar.
Öne Çıkan Pazarlar
Avrupa dışında, Avustralya, Japonya ve Kanada da önemli çekirdeksiz kuru üzüm pazarları arasında yer alıyor.