Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen törende “Ekonominin Oscarları” olarak kabul edilen ödüllerden 37’si 5 kategoride sahiplerini buldu. TEKNOSAB’da faaliyete geçen firmaların açılışının da yapıldığı törende konuşan Erdoğan, “Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız, Türkiye ekonomisine çok önemli katkılar yapıyor.” dedi.
BTSO tarafından geleneksel olarak düzenlenen Ekonomiye Değer Katanlar Ödül Töreni’nde ihracat, sektör liderleri, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve yeşil çevre ve sürdürülebilirlik alanlarında başarılı kurum ve kişiler ödüllendirildi. TEKNOSAB’da faaliyete başlayan 15 firmanın açılışları da tören kapsamında gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BTSO’ya marifetin iltifata tabi olduğu için teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “135 yıllık köklü tarihiyle Bursa Ticaret ve Sanayi Odamız, 57 bin üye firmasıyla şehrimizin yanı sıra Türkiye ekonomisine de çok önemli katkılar yapıyor. Bugün ödül törenimizin yanı sıra Odamızın öncülüğünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın destekleriyle hayata geçen Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi – TEKNOSAB’da üretime başlayan 15 firmamızın da açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu firmalarımızın sahiplerini ve çalışanlarını da tebrik ediyor, Türkiye’nin kalkınmasına, güçlenmesine ve büyümesine verecekleri destekler için kendilerine şimdiden teşekkürlerimi iletiyorum.”
Erdoğan, bugüne kadar 25 milyar lira yatırım yapılan TEKNOSAB’ın Türkiye’nin yüksek teknolojili üretime geçişinin simgelerinden olacağını vurgulayarak şunları ifade etti: “Biliyorsunuz kısa süre önce ülkemizi bu hedefe daha hızlı götürecek HIT-30 programını kamuoyumuzun takdirine sunduk. 5 ay gibi kısa sürede elektrikli araç, güneş hücresi, pil hücresi, rüzgâr türbini gibi stratejik konularda toplam büyüklüğü 7 milyar doları aşan yatırımları ülkemize kazandırma noktasına geldik. İnşallah daha güzel sonuçlar elde edeceğiz.”
Erdoğan, ülke genelinde tüm sanayi ve ticaret odalarının bu çok kritik süreci sahiplendiğini, kendi alanlarında özgün projeler üretmeye gayret ettiğini söyledi. Geleceğin teknolojisine bugünden yapılan her yatırımı Türkiye açısından hayati önemde görüp desteklediklerini anlatan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bakımdan TEKNOSAB bünyesinde atılan her adım çok kıymetlidir. Üretimin lokomotif şehri Bursa, inanıyorum ki teknoloji alanında da diğer illerimize örnek olacaktır.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, son Kabine Toplantısı’nda görüşülen paketi kamuoyuyla paylaşmak istediğini ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yıllık 37 milyar dolar ihracatımız olan 1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektörlerinde rekabet gücümüzü sürdürmeyi önemsiyoruz. Üretim ve istihdamı korumak için 2025 yılı Ocak ayında KOSGEB eliyle İstihdamı Koruma Programı başlatıyoruz. Bu sektörlerde 2024 yılının son aylarındaki istihdam düzeyini 2025 yılında koruyan KOBİ’lere çalışan başına aylık 2 bin 500 liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun diyorum.”
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, küresel ticarette büyük zorlukların yaşandığı bir dönemde üretimi sürdürmenin, istihdama katkı sağlamanın ve ihracat performanslarının daha da önemli hale geldiğini belirterek, “Her biriniz, “Kendine inan, ülkene güven” diyerek, Bursa’mızın ve Türkiye’mizin kalkınma mücadelesine güç verdiniz. Sizlerle gurur duyuyor, hepinizi yürekten alkışlıyorum.” dedi.
BTSO’nun son yıllarda TEKNOSAB, Lojistik TEKNOPARK, GUHEM, Bursa Business School gibi nitelikli üretimde, milli teknolojinin geliştirilmesi ve ekonomide dönüşümü tarif eden birbirinden önemli projeleri hayata geçirdiğini dile getiren İbrahim Burkay, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a söz konusu projelere sundukları destekler için teşekkür etti. Başkan Burkay, Türkiye’nin Davos’u Bursa Business School’da, ‘Uludağ Ekonomi Zirvesi’ ve ‘Uludağ Diplomasi Zirvesi’ gibi önemli organizasyonları düzenlemek için de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan destek istedi.
Türkiye’nin küresel güç mücadelesinin merkezinde bulunduğuna dikkat çeken İbrahim Burkay, “Bu coğrafyada güçlü olmak bir tercih değil, zorunluluktur. Güçlü kalmanın temel unsuru ise sahip olduğumuz üretim yeteneğimizdir.” dedi. Bursa’nın 17,6 milyar dolarlık ihracatıyla 117 ülkeden daha güçlü bir performans sergileyen, 7 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla Türkiye’nin üretim ve ticaret merkezi olmayı başardığını dile getiren İbrahim Burkay, “Bizler, bugünün başarılarıyla yetinmek değil, yarınların ufkunu genişletmek istiyoruz. Ancak Bursa’da yaşam ve üretim bir araya sıkıştı. Şehir merkezinde, yerleşimle iç içe geçmiş ve plansız alanlarda imalat yapan 8 bin 500 firmamız var. Bu tablo, hem yaşam alanlarını daraltmakta hem de işletmelerimizin rekabet gücünü sınırlandırmaktadır.” diye konuştu.
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa’nın üretim gücünün yükselmesi için artık yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyduğunu belirterek, “KOBİ niteliğindeki 5 bini aşkın firmamızın talebi dikkate alınarak, ortaya konacak mekânsal planlama doğrultusundaki planlı sanayi bölgeleri ve lojistik merkezler, sadece Bursa’mızın değil tüm Marmara Havzası’nın üretim kapasitesini artıracak, kentimiz ise daha yaşanabilir bir kimlik kazanacaktır.” dedi.
Planlı sanayi bölgelerinin çevresinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile ilgili bakanlıklarla birilkte yaşam alanları ve uydu kentler kurarak, çalışanların uygun maliyetlerle konut sahibi olmasını arzu ettiklerini ifade eden İbrahim Burkay, şöyle devam etti: “Bu adım, hem çalışanlarımız için güvenli ve erişilebilir yaşam alanları sunacak hem de istihdamı artırarak inşaat sektörüne yeniden ivme kazandıracaktır.”
“Enflasyonla mücadele kapsamında uygulanan sıkı maliye ve para politikalarıyla en kötü dönemi geride bıraktığımıza inanıyoruz. Ancak, enflasyonun oluşturduğu tahribatı en düşük seviyeye indirecek tedbirlerin de hızla devreye alınmasını arzu ediyoruz.” ifadelerini kullanan İbrahim Burkay, Merkez Bankası tarafından 22 aylık aranın ardından gerçekleşen faiz indirimlerine finans sektörünün de destek vermesini istedi. Burkay, döviz kurlarının enflasyonun altında değerlenmesiyle ihracatçıların rekabetçilikte zorlandıklarını dile getirdi. İbrahim Burkay, üretim ekonomisinin desteklenmesi gerektiğini belirterek, teşvik politikalarının yüksek teknoloji ve sürdürülebilir kalkınmaya büyük katkı koyacağına inandıkları HIT 30 ve proje bazlı uygulamalarla desteklenmesinin Türkiye Yüzyılı’nı inşa etmede en önemli güç olacağını vurguladı.
Ekonomiye Değer K