Özellikle Çocukların Duygusal Desteğe İhtiyacı Var
Psikiyatrist Prof. Dr. Serdar Nurmedov, felaketlerin ardından çocukların duygusal destek alması gerektiğini vurguluyor. “Verdikleri tepkilerin normal olduğunu ve bu tür olayların anlaşılması ve kabullenilmesinin herkes için zor olduğunu vurgulamak önemlidir” diyor.
Robot Değiliz
Nurmedov, sosyal medya kullanımının bilgi kirliliğinden korunmak için sınırlandırılması gerektiğini belirtiyor. Travmaların doğru ele alınmaması durumunda nesiller boyu sürecek olumsuz etkiler bırakabileceğine dikkat çekiyor. Felaketlerin dünyaya ve insana dair bazı temel inançlarımızı sarstığını söylüyor ve insanların karmaşık düşünceleri, duyguları ve hisleri olduğunu unutmamak gerektiğini ifade ediyor.
İster Doğal Afet İster İnsan Eliyle Gerçekleşsin
Nurmedov, felaketlere karşı tepki vermenin normal olduğunu söylüyor. Dünyaya geldiğimizde sevgi ve güven dolu insanlar olarak başladığımızı, ancak yaşadığımız olayların inançlarımızı sarsabileceğini aktarıyor. Bir yanda acı içindeki aileler varken, diğer yanda hayatlarına normal şekilde devam edenler olduğunu belirtiyor. Bu durumun dışarıdan takip edenlerde de karmaşık duygulara yol açtığını söylüyor.
Aileler Acı İçinde
Karmaşık duygularla mücadele etmenin en iyi yolunun onları kabul etmek olduğunu söyleyen Nurmedov, “Son yangın felaketinden sonra birçok insanın dünyanın öngörülebilir olduğuna veya iyi insanlara kötü şeyler olmayacağına dair inançları yıkıldı. Bir yanda acı ve keder, diğer yanda öfke ve kızgınlık gibi duygular hissediyoruz” diyor.
Duygularınızı Kabul Edin
Nurmedov, bu duygularla mücadele etmenin birden fazla yolu olduğunu, ancak en kestirmesinin onları anlamak, anlamlandırmak ve kabul etmek olduğunu vurguluyor. “Kabul etmek, kaçınmamak, yok saymamak, varlığına izin vermek demektir. Bizi insan yapan duygularımızdır. Duygularımızı ifade etmek ve paylaşmak olumsuz olanları hafifletir, olumlu olanları artırır. Duygularımızı bastırmak ve onları yok sayarak ‘normal’ davranmaya çalışmak bizi kötü etkiler. Bu süreci iyi yönetemezlerse travma sonrası stres bozukluğu gelişebilir.”
Terapi Desteği Sağlanmalı
Nurmedov, travmaya maruz kalmanın hem bireylerin hem de toplumun ruh sağlığını olumsuz etkilediğini söylüyor. Bununla başa çıkmak için eğitim programları düzenlenmesi ve psikolojik dayanıklılığı güçlendirme yollarının öğretilmesi gerektiğini belirtiyor. Toplumda psikolojik destek ve terapi hizmetlerine erişimin artırılmasının bireylerin travmalarıyla başa çıkmasına yardımcı olacağını söylüyor. “Toplumsal travmanın en büyük panzehri toplumsal dayanışma ve eğitimdir” diyor.
Çocuklar Derinden Etkilendi
Yangında arkadaşlarını ve diğerlerini kaybeden çocukların duygusal gelişimi ve ruh sağlığının derinden etkilenebileceğini belirten Nurmedov, “Bu çocuklar böyle durumlarda hiç olmadığı kadar ebeveyn desteğine ve rehberliğine ihtiyaç duyarlar” diyor. “Çocukların duygularını açık ve detaylı bir şekilde ifade etmelerine izin verilmeli. Verdikleri tepkilerin normal olduğunu ve bu tür felaketlerin anlaşılması ve kabullenilmesinin herkes için zor olduğunu vurgulamak gerekir. Sosyal medya ve haber izleme süreleri azaltılmalı. Kaygılarını artıracak konuşmalardan kaçınılmalı ve rahatlatıcı etkinliklere yönlendirilmeliler. En önemlisi, tutum ve davranışlarımızla onlara örnek olmalıyız.”