Brent Petrol Zayıf Ekonomik Verilerle 70 Doların Altına Geriledi
Çin ve Amerika Birleşik Devletleri’nden alınan zayıf ekonomik veriler risk algısını artırdı. Bu nedenle Brent petrol fiyatı Salı günü yüzde 3’ten fazla düşüşle 69,52 dolara geriledi.
ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün imalat sektörü PMI’ı ağustosta 47,2’ye yükselse de beklentilerin altında kaldı. Benzer şekilde S&P Global’in imalat sektörü PMI verisi de ağustos ayında 47,9 ile öngörüleri karşılayamadı.
Çin’de ise ağustos ayında dış ticaret fazlası beklentilerin üzerinde, 91 milyar dolar olarak gerçekleşti. İhracat yüzde 8,7 arttı, ancak ithalat yalnızca yüzde 0,5 arttı ve tahminlerin gerisinde kaldı. Bu durum durgunluk endişelerini artırdı.
Bu gelişmeler, Brent petrolün Aralık 2021’den bu yana ilk kez 70 doların altına gerilemesine yol açtı. Petrol fiyatı son iki haftadır 75 doların altında seyretse de toparlanma eğilimi gösteriyor. Brent petrolün varil fiyatı Cuma günü 72,8 dolara kadar ulaştı ancak haftayı yüzde 0,15 düşüşle 71,71 dolardan kapattı.
Uzmanlar, zayıf makroekonomik verilerin talep azalmasına işaret ettiğini ve Orta Doğu’daki ateşkes çabalarının ardından fiyatların bir süre daha 80 doların altında kalabileceğini öngörüyor. Bağımsız petrol analisti Gaurav Sharma, fiyatların kısa süreliğine 70 doların altına inmesinin 2024’ün son çeyreğinde ve 2025’in ilk yarısında arz fazlasına işaret ettiğini söyledi.
Uluslararası veri şirketi Primary Vision Network’ten Osama Rizvi, ABD ve Çin’deki ekonomik zayıflıkların petrol fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu belirtti. ABD’de tarım dışı istihdamın tahminlerin altında kalması ve imalat sektöründeki sürekli daralma, Çin’in petrol talebindeki yavaşlama ile birlikte petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu.
Rizvi, OPEC+ grubunun ekim ayında yapılması planlanan üretim artışını erteleme kararı aldığını hatırlattı. Arz artışı ve istikrarsız talep devam ederse 2014’teki “fiyat savaşları”nın tekrarlanabileceğini söyledi.