enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Borsa gözünü yeni zirvelere dikti!

Borsa gözünü yeni zirvelere dikti!
REKLAM ALANI
23.06.2024 04:46
1
A+
A-
Dış piyasalardaki olumlu seyir, 28 Haziran’da Singapur’daki toplantıda Türkiye’nin ‘gri liste’deki durumunun görüşülecek olması ve haziran sonrası enflasyonda düşüş beklentisi, borsadaki yükselişin ana nedenleri arasında yer alıyor. Yatırımcılar, BIST100 Endeksi’nin zirve seviyesine odaklanmış durumda ve güç denemesi bu noktada ortaya çıkacak. Singapur’dan olumlu haberler gelirse, borsa zirveyi kırmak için iyi bir neden bulabilir. Hürriyet yazarı Zeynel Balcı’nın bu haftaki ekonomi değerlendirmesi… Bayram tatili dönüşü borsadaki olumlu hava sürdü. Bu yükselişin nedenleri arasında dış piyasalardaki olumlu seyir, 28 Haziran’da Singapur’da Türkiye’nin ‘gri liste’deki durumunun görüşülecek olması, son günlerde hisse senetlerinde yabancı takas saklama oranındaki hafif artış ve haziran sonrası enflasyonda düşüş beklentileri yer alıyor. Enflasyonun düşmesiyle faiz oranlarının da düşeceğini düşünenlerin sayısı artıyor. Yüksek faiz, yabancı yatırımcıları tahvil ve bonoya çekerken, yerli yatırımcıların borsaya olan ilgisini azaltmıştı. BIST100 Endeksi’ndeki yükseliş şu an tepki boyutunda ve 11.090 seviyesindeki zirvenin altında işlem görüyor. Ancak bu aşamada piyasa bozucu bir haber akışı bulunmuyor. Bu nedenle, sayılan gelişmelerin etkisiyle yatırımcıların dikkati BIST100 Endeksi’ndeki zirve seviyesine odaklanmış durumda. Güç denemesi bu noktada gerçekleşecek. Singapur’dan iyi haberler gelirse, borsa zirveyi kırmak için iyi bir neden bulabilir.

VERGİ KONUSU ÖNEMLİ

VERGİ KONUSU ÖNEMLİ

Vergi konusunun da netleşmesi gerekecek ve bu konuda spekülasyonlar devam ediyor. Son değerlendirmelere göre, vergi düzenlemelerinin haziran ayına yetişmeyebileceği belirtiliyor. Bu belirsizlik, borsada bir miktar ivme kaybına yol açmış durumda. Öte yandan, döviz kurları ve gösterge tahvil faiz oranlarındaki artış dikkate alındığında, para piyasalarının sermaye piyasalarına destek verdiğini söylemek zor. Sermaye ve para piyasalarının aynı yönde hareket etmesi ‘uyumsuzluk’ olarak görülebilir, ancak piyasa şartları gereği bu tür durumlar yaşanabiliyor ve kısa süre sonra uyum sağlanıyor. Döviz kurlarındaki yükselişi, enflasyonun haziran sonrası düşmesi beklentilerine ve bunun faizle ilişkilendirilmesine bağlamak mümkün. Enflasyon esas kriter olacak ve bunun ilk işaretlerini temmuzun ilk haftasında açıklanacak haziran enflasyon verilerinde görebileceğiz. Döviz kurlarında sınırlı bir yükseliş görülüyor, bu durum son dönemde hız kazanan ‘carry trade’ uygulamalarını henüz rahatsız edecek boyutta değil. Ancak kurlardaki yükseliş devam ederse bu konuyu tekrar değerlendirmek gerekecek.

KURDAKİ ARTIŞ SINIRLI

Cari açıktaki daralma, turizm sezonunun başlaması, yüksek faiz oranları sayesinde TL’ye dönüşün hız kazanması, TCMB rezervlerindeki artış ve sıcak para girişleri, dövizdeki yükselişi sınırlayacak faktörler arasında. Ancak, döviz kurları hakkında kesin ifadeler kullanmaktan kaçınmak faydalı olacaktır; geçmiş deneyimler de bunu gösteriyor. Dövize yönelik parametreleri dikkate aldığımızda, kurlarda yükselişi destekleyecek sebepler bulmakta zorlanıyoruz.

Mart 2024 bilançolarının açıklanması geçen cuma günü itibarıyla tamamlandı. Genel olarak, düşük performans gösteren bilançolar nedeniyle hisselere katkı oldukça zayıf oldu.İyi bilanço bulmak zorlaştığı için seçicilik daha da artıyor ve aracı kurumların araştırma bölümlerine daha fazla iş düşüyor. TCMB verilerine göre, son haftalarda yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde satış, tahvil ve bonoda alım yapıyorlar. Ancak, son birkaç gün içinde hisse senetlerinde yabancı takas saklama oranında hafif bir artış görüldü. Bu durum, yabancı satışlarının alıma dönüşme olasılığını artırıyor. Bu durumun netleşmesi için önümüzdeki hafta TCMB verilerini beklemek gerekecek. Borsa İstanbul’da olumlu hava korunuyor.

27 HAZİRAN’DA TCMB TOPLANTISI VAR

Önümüzdeki haftanın önemli gündem maddelerinden biri de TCMB toplantısı olacak. Ancak bu toplantıda faiz değişikliği beklenmiyor. Faiz kararlarında bir değişiklik yapılması için haziran sonrası enflasyon verilerinin görülmesi gerekecek. Toplantı sonrası yapılacak açıklamalar, faiz kararından daha fazla önem taşıyor. İleriye yönelik projeksiyonlar açısından toplantı metni yakından izlenecek.

Altın

ALTIN TOPARLANMAKTA ZORLANIYOR

Altın fiyatlarında kar satışlarının ardından görülen tepki yükselişi güç kazanamadı. ABD tahvil faiz oranlarındaki düşüş ve jeopolitik gelişmeler altına destek sağlarken, dolardaki değerlenme bu çıkışı zayıflatan bir faktör oldu. Halen 2.450 dolar zirvesinin altında işlem görüyor. 2.300 doların altını test ettikten sonra 2.369 dolar seviyesini gören altın, cuma günü yeniden kar satışlarıyla karşılaştı. İlk tutunma noktası olarak 2.320-2.315 bandı öne çıkıyor ve bu seviyenin altında güç kaybı sürebilir. İç piyasalarda ise gram/TL altın fiyatındaki çıkış, dolar/TL kurundaki yükselişin de etkisiyle daha belirginleşmişti. Ancak ons fiyatındaki düşüş, gram/TL altın fiyatını da aşağı çekti. Teknik analiz verilerine göre, ilk destek ve tutunma noktaları 2.400-2.425 seviyelerinde, dirençler ise 2.500 ve 2.540-2.594 seviyelerinde bulunuyor. Diğer piyasa parametrelerine göz atıldığında; ABD tahvil faiz oranlarında düşüş, dolarda değerlenme ve Euro’da zayıf bir görünüm hakim. ABD 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4.25, dolar endeksi 105.79, euro/dolar paritesi 1.0693 seviyelerinde seyrediyor. Petrol fiyatlarında ise yükseliş görülüyor. Brent petrol 84-85 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Petroldeki bu yükseliş, ABD stoklarındaki düşüş, talebe ilişkin beklentiler ve Ortadoğu’daki gerginliğin sürmesi gibi faktörlerden kaynaklanıyor.

BORSADA DİRENÇLERE DİKKAT

Borsada tepki yükselişi devam ediyor. İlk destek noktaları 10.670-10.600 aralığında bulunurken, sonraki destekler 10.500-10.470 ve 10.400 seviyelerinde görülüyor. İlk direnç seviyeleri ise 10.820-10.900 ve 11.088 olarak belirlenmiş durumda. Özellikle 11.088 seviyesi zirve olarak öne çıkıyor ve bu seviyeye yaklaşıldıkça kâr satışları görülebilir.
Borsa gözünü yeni zirvelere dikti

Borsa gözünü yeni zirvelere dikti

Orta vadeli bir yükseliş trendinden bahsedebilmek için bu zirve seviyesinin aşılması gerekecek. Endeksteki tepki yükselişi gücünü korurken, direnç noktalarında kar realizasyonları olabileceği göz önünde bulundurulmalı.
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.