enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

BNP Paribas, Türkiye’nin cari açık tahminini revize etti!

BNP Paribas, Türkiye’nin cari açık tahminini revize etti!
REKLAM ALANI
19.08.2024 16:07
5
A+
A-

Türkiye’nin Cari Açığı Düşüşe Geçti

Türkiye Ekonomik Bankası’nın Kıdemli Ekonomisti Okan Ertem, hazırladığı raporda Türkiye’nin cari açığının düşüş eğilimine girdiğini belirtti. Rapor, cari açığın 2023’ün ilk çeyreğinde GSYH’nin %5,5’ine yükseldikten sonra gerilediğini gösteriyor. Türkiye, geçen yıl ağırlıklı olarak döviz rezervleriyle finanse edilen 45 milyar dolarlık cari açıkla yılını kapattı.

Çekirdek Cari Bakiye Fazlaya Geçti

Altın ve enerji ithalatı hariç tutulduğunda, Türkiye’nin çekirdek cari bakiyesi 2018’den beri fazla veriyor. Haziran ayında ise yıllık çekirdek fazla 40 milyar dolara çıktı. Çekirdek cari bakiye ile reel kredi büyümesi arasında ters bir ilişki bulunması nedeniyle, genel bakiyeyi tahmin etmek için çekirdek cari bakiyeye odaklanılıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Ticaret Dengesi İyileşiyor

Temmuz ayı dış ticaret verileri, iç talepte yavaşlama sinyali veriyor. Mevsimsellikten arındırılmış verilerle ticaret açığı 6,2 milyar dolara geriledi. İhracat %14 artarken, ithalat %7 düştü. İhracat-ithalat oranında iyileşme gözlemleniyor. Tüketim malları ithalatı ilk kez 2022’den bu yana yıllık bazda azaldı.

Parasal Sıkılaştırma Destek Sağlıyor

Reel yıllık kredi büyümesindeki düşüş, tüketim ve sermaye malları ithalatında yıllık ivmede azalmaya yol açtı. Kredi büyümesi, çekirdek cari bakiyenin seyrinde belirleyici bir rol oynuyor. Gelecek yıl %0 reel kredi büyümesi varsayıldığında, çekirdek cari fazla/GSYH oranının 2025 sonunda %1,8 seviyesinde istikrar kazanacağı öngörülüyor.

Turizm ve Enerji İthalatı

Cari bakiyenin önemli bileşenlerinden biri olan turizm gelirleri, Haziran 2024 itibarıyla yıllık 44 milyar dolara ulaştı. Ancak, yabancı ziyaretçi sayısındaki yıllık ivme azalıyor. Turist başına yapılan harcamalardaki düşüş, turizm gelirlerinin GSYH içindeki payının gelecekte azalabileceğine işaret ediyor. Enerji ithalatı, net enerji ithalatçısı olan Türkiye için önemli bir cari açık bileşeni. Brent ham petrol fiyatının mevcut seviyelerde kalması halinde, net yıllık enerji ithalatı/GSYH oranının 2024 Haziran’daki %3,6’dan 2025 sonunda %2,8’e düşmesi bekleniyor.

Cari Açıkta İyileşme Bekleniyor

Tüm cari bakiye bileşenleri birleştirildiğinde, yıllık cari açığın 2024 sonunda GSYH’nin %1,5’ine, 2025 ortasında ise %1,3’e düşmesi öngörülüyor. 2024 ve 2025 için %3 GSYH büyümesi öngörülüyor. Parasal sıkılaştırma, 2025 yılı sonuna kadar %1,8’lik bir çekirdek cari fazla/GSYH oranı sağlayacak ve para birimi üzerinde sınırlı bir baskı oluşturacak. Bu durum, Türkiye’nin daha iyi dış finansman koşulları yaratmasına yardımcı olabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.