Giriş
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri ile planlanan 23 milyar dolarlık F-16 filosu modernizasyon anlaşmasında maliyetleri azaltma amacıyla revizyona gitti. Yerel olarak üretim yaparak maliyetleri düşürme planlarını içeren bir dengeleme anlaşması önerdiği bildirildi.
Anlaşmanın Detayları
İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasının ardından Türkiye, yeni nesil 40 F-16 ve 79 modernizasyon kiti satın alma konusunda onay almıştı. Ancak Bloomberg’in yerel kaynaklarla yaptığı görüşmelere göre, Türkiye milyarlarca dolar tasarruf etmek için daha az kit ve mühimmat satın almaya çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Açıklaması
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’da düzenlenen basın toplantısında yedek parçalarla ilgili konunun görüşüldüğünü belirtti.
Lockheed Martin’in Görüşü
Lockheed Martin’in bir sözcüsü, F-16 yükseltme paketinin Türkiye’ye gelişmiş güvenlik yetenekleri, NATO birlikte çalışabilirliği ve uygun maliyetler sunacağını ifade etti.
Anlaşmanın Etkileri
Dördüncü nesil F-16’ların Türkiye’nin hava kuvvetlerini güçlendirmesi bekleniyor. Radar, elektronik harp paketi, iletişim sistemi ve görev bilgisayarı gibi yükseltmeler yer alıyor. Teslimatların 2030 civarında yapılması planlanıyor.
F-16 ve S-400 Sorunu
Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın alması, ABD tarafından F-35 savaş uçağı satışının askıya alınmasına yol açmıştı. S-400’ün F-35’ler için risk oluşturduğu düşünülüyordu.
NATO Üyeliği ve Anlaşma
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine Türkiye’nin yeşil ışık yakması, ABD ile F-16 anlaşmasının onaylanmasını sağladı.