enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bilimsel araştırma: Sağlığınız için haftalık ideal dışkı sayısı

Bilimsel araştırma: Sağlığınız için haftalık ideal dışkı sayısı
REKLAM ALANI
19.07.2024 16:46
1
A+
A-

ABD Merkezli Araştırmacılar Sağlıklı Yetişkinlerin Bağırsak Hareket Sıklığıyla İlişkisi Üzerine Bulgularını Paylaştı

Seattle Sistem Biyolojisi Enstitüsü’nden araştırmacılar, 1.400’den fazla sağlıklı yetişkinin yaşam tarzı alışkanlıklarını ve bir haftada kaç kez bağırsak hareketi yaşadıklarını inceledi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, ideal bağırsak hareketi sıklığının günde bir veya iki kez olduğu belirlendi. Yüksek lifli beslenen, düzenli egzersiz yapan ve yeterli sıvı tüketen kişilerin tuvalete çıkma olasılıklarının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.

Bununla birlikte, günde üç kereden fazla kabızlık veya ishal yaşayan kişilerin, organ hasarı ve depresyon gibi ruh sağlığı sorunlarıyla ilişkili olan toksik bağırsak bakterilerine sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu görüldü.

Çalışmanın sorumlu yazarı Dr. Sean Gibbons, “Genel olarak bu çalışma, bağırsak hareketi sıklığının tüm vücut sistemlerini nasıl etkileyebileceğini ve anormal bağırsak hareketi sıklığının kronik hastalıkların gelişiminde önemli bir risk faktörü olabileceğini gösteriyor.” dedi.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yaş, Cinsiyet ve Kilo ile Bağırsak Hareket Sıklığı Arasındaki İlişki

Araştırma için 1.425 yetişkin incelendi. Katılımcıların yaklaşık %83’ü beyazdı, %8,5’i ise Asyalıydı. Yaşları 19 ila 89 arasında değişiyordu ve %65’i kadındı. Ortalama VKİ 27’ydi, bu da fazla kilolu olarak nitelendiriliyor.

Katılımcılar ortalama olarak kaç bağırsak hareketi yaşadıklarını bildirdiler ve araştırmacılar onları dört gruba ayırdı: kabızlık (haftada bir veya iki hareket), düşük-normal (haftada üç ila altı hareket arasında), yüksek-normal (günde bir ila üç hareket arasında) ve ishal (günde üçten fazla hareket).

Araştırmacılar dışkı ve kan örnekleri topladı ve katılımcılara egzersiz, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının yanı sıra ruh sağlığı ve stres düzeyleri hakkında anket uyguladı.

Sonuçlar, yaş, cinsiyet ve vücut kitle endeksinin bağırsak hareket sıklığıyla önemli bir ilişkisi olduğunu gösterdi. Gençlerde, kadınlarda ve vücut kitle indeksi düşük olanlarda bağırsak hareketlerinin daha az olduğu görüldü.

Bağırsak Hareketi Sıklığı ve Bağırsak Sağlığı

Ayrıca, lif açısından zengin bir diyet uygulayan, yeterli sıvı tüketen ve düzenli egzersiz yapan kişilerin, bağırsak hareketi sıklığıyla (günde bir ila iki kez tuvalete gitme) ilişkili olan daha sağlıklı bağırsak bakterilerine sahip olma olasılığı daha yüksekti.

Çalışmanın başyazarı Johannes Johnson-Martinez, “Özellikle, dışkı bağırsakta çok uzun süre kalırsa, mikroplar mevcut tüm diyet lifini kullanır ve bunları fermente ederek kısa zincirli yağ asitlerine dönüştürür. Bundan sonra, ekosistem proteinlerin fermentasyonuna geçer ve bu da kan dolaşımına girebilen çeşitli toksinler üretir.” dedi.

Çalışma, Cell Reports Medicine dergisinde yayınlandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.