enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bilimsel araştırma: Pasif içicilik, e-sigaradan daha kötü

Bilimsel araştırma: Pasif içicilik, e-sigaradan daha kötü
REKLAM ALANI
12.07.2024 17:51
1
A+
A-

Elektronik Sigaraya Maruz Kalmanın Nikotin Alımını Azaltabileceği Ortaya Çıktı

Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan kan testleri, kapalı alanlarda elektronik sigaraya maruz kalan çocukların, kapalı alanlarda sigaraya maruz kalan çocuklara kıyasla belirgin ölçüde daha az nikotin aldıklarını ortaya koydu. Araştırmacılar, elektronik sigaraların yaydığı zararlı maddelere pasif maruziyetin daha da düşük olma olasılığının yüksek olduğunu, çünkü elektronik sigaraların sigarayla benzer nikotin seviyeleri içermesine rağmen, sigara dumanında bulunan toksin ve kanserojenlerin yalnızca çok küçük bir kısmını içerdiklerini belirttiler.

Çalışmayı yorumlayan University College London Epidemiyoloji ve Sağlık Bakımı Enstitüsü’nde görev yapan sağlık psikolojisi profesörü ve kıdemli araştırmacı Lion Shahab, “Bu çalışma, pasif elektronik sigara maruziyeti ile ilgili endişelerin biraz abartılmış olabileceğini ve toksik maddelere maruziyetin muhtemelen çok az olduğunu öne sürüyor” dedi.

“Bununla birlikte, bulgular, çocukların bulunduğu kapalı alanlarda sigara içmenin risklerini doğruluyor ve bundan her türlü önlem alınarak kaçınılmalıdır.”

Elektronik Sigara Kullanımını Teşvik Etmemeli

Araştırma için araştırmacılar, 3 ila 11 yaş aralığındaki yaklaşık 1.800 ABD’li çocuğun kan testlerini analiz etti. Testler, yıllık federal sağlık anketinin bir parçası olarak 2017 ve 2020 yılları arasında toplandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Analiz sonucunda, kapalı alanda elektronik sigaraya maruz kalan çocukların, kapalı alanda sigara dumanına maruz kalan çocuklara göre %84 daha az nikotin soluduğu ortaya çıktı. Ancak, ne elektronik sigaraya ne de sigara dumanına maruz kalmayan çocukların %97 daha az nikotin soluduğu gözlemlendi.

Araştırmacılar, nikotin maruziyetindeki bu farklılıkların, elektronik sigara kullanımı ile sigara kullanımı arasındaki farklardan kaynaklanabileceğini öne sürdüler. Sigara içenlerin nefes verirken ve sigaranın yanan ucundan duman çıkarken havaya nikotin salındığını belirttiler. Elektronik sigaralar ise yalnızca kullanıcı nefes verirken nikotin yayar.

Bununla birlikte, araştırmacılar, kapalı alanlarda elektronik sigara kullanımını yasaklayan politikaların, elektronik sigara kullanımının yaygınlaşmasını önleyerek hala faydalı olduğunu vurguladılar.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.