Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan kan testleri, kapalı alanlarda elektronik sigaraya maruz kalan çocukların, kapalı alanlarda sigaraya maruz kalan çocuklara kıyasla belirgin ölçüde daha az nikotin aldıklarını ortaya koydu. Araştırmacılar, elektronik sigaraların yaydığı zararlı maddelere pasif maruziyetin daha da düşük olma olasılığının yüksek olduğunu, çünkü elektronik sigaraların sigarayla benzer nikotin seviyeleri içermesine rağmen, sigara dumanında bulunan toksin ve kanserojenlerin yalnızca çok küçük bir kısmını içerdiklerini belirttiler.
Çalışmayı yorumlayan University College London Epidemiyoloji ve Sağlık Bakımı Enstitüsü’nde görev yapan sağlık psikolojisi profesörü ve kıdemli araştırmacı Lion Shahab, “Bu çalışma, pasif elektronik sigara maruziyeti ile ilgili endişelerin biraz abartılmış olabileceğini ve toksik maddelere maruziyetin muhtemelen çok az olduğunu öne sürüyor” dedi.
“Bununla birlikte, bulgular, çocukların bulunduğu kapalı alanlarda sigara içmenin risklerini doğruluyor ve bundan her türlü önlem alınarak kaçınılmalıdır.”
Araştırma için araştırmacılar, 3 ila 11 yaş aralığındaki yaklaşık 1.800 ABD’li çocuğun kan testlerini analiz etti. Testler, yıllık federal sağlık anketinin bir parçası olarak 2017 ve 2020 yılları arasında toplandı.
Analiz sonucunda, kapalı alanda elektronik sigaraya maruz kalan çocukların, kapalı alanda sigara dumanına maruz kalan çocuklara göre %84 daha az nikotin soluduğu ortaya çıktı. Ancak, ne elektronik sigaraya ne de sigara dumanına maruz kalmayan çocukların %97 daha az nikotin soluduğu gözlemlendi.
Araştırmacılar, nikotin maruziyetindeki bu farklılıkların, elektronik sigara kullanımı ile sigara kullanımı arasındaki farklardan kaynaklanabileceğini öne sürdüler. Sigara içenlerin nefes verirken ve sigaranın yanan ucundan duman çıkarken havaya nikotin salındığını belirttiler. Elektronik sigaralar ise yalnızca kullanıcı nefes verirken nikotin yayar.
Bununla birlikte, araştırmacılar, kapalı alanlarda elektronik sigara kullanımını yasaklayan politikaların, elektronik sigara kullanımının yaygınlaşmasını önleyerek hala faydalı olduğunu vurguladılar.