enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bilimsel araştırma: Kadınlar aşırı işlenmiş gıdalara daha duyarlı

Bilimsel araştırma: Kadınlar aşırı işlenmiş gıdalara daha duyarlı
REKLAM ALANI
14.07.2024 16:05
0
A+
A-

Yapay Tatlandırıcı ve Koruyucularla Bağlantılı Lupus Riski Yüksek

Araştırmalar, yapay tatlandırıcılar ve koruyucu maddelerle dolu işlenmiş gıdalara düşkün olanların lupus hastalığına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Koruyucu Maddeler Lupus Riskinin Arttırıyor

Harvard Üniversitesi’ndeki bilim insanları tarafından yürütülen bir araştırma, bu tür işlenmiş gıdaları sık tüketenlerde lupus gelişme ihtimalinin %56 daha fazla olduğunu ortaya koydu. Yapay tatlandırıcı içeren içecekler ve şekerli yiyecekler düzenli olarak tüketenler için bu risk %45 oranında artıyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Obezite ile İlişki Yok

Çalışma ayrıca, obezite ile lupus arasında doğrudan bir bağlantı bulunmadığını ancak işlenmiş gıdaların içeriğindeki yapay maddelerin risk faktörü olduğu sonucuna vardı.

İşlenmiş Gıdalar Tehdit Oluşturuyor

İşlenmiş gıdalar, daha önce kanser, Alzheimer ve kalp hastalığı gibi ciddi rahatsızlıklarla ilişkilendirilmişti.

Lupus: Bir Otoimmün Hastalık

Lupus, vücudun sağlıklı dokularına saldırdığı kronik bir otoimmün hastalıktır. İngiltere’de yaklaşık 1.000 kişiden biri lupus hastasıdır ve vakaların %90’ı kadınlarda görülür.

Nedeni Bilinmiyor

Lupus’un kesin nedeni henüz bilinmemekle birlikte viral enfeksiyonlar, ilaçlar, güneş ışığı ve menopoz gibi faktörlerle ilişkili olduğu düşünülmektedir.

Yapay Maddelerle Bağlantı

Harvard Üniversitesi’nin çalışması, yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar ve koruyucu maddeler içeren gıdalar ile lupus hastalığı arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.

Uzmanların Uyarısı

Reading Üniversitesi’nden Profesör Gunter Kuhnle, bu araştırmanın kesin sonuçlara varmadığını vurguluyor. “İşlenmiş gıdalar lupus için bir risk faktörü olabilirken, yüksek yağ ve şeker alımı gibi diğer faktörler de dikkate alınmalıdır. Bu faktörler lupus geliştirme riskini artırabilir.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.