enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2926
EURO
37,2274
ALTIN
2.989,03
BIST
8.950,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Başkan Erdoğan: Türkiye’nin önünde seçimsiz, altın değerinde 3.5 yıl var

Başkan Erdoğan: Türkiye’nin önünde seçimsiz, altın değerinde 3.5 yıl var
28.09.2024 15:01
4
A+
A-

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi’nde önemli açıklamalar yaptı.

Başkan Erdoğan’ın Açıklamaları

Başkan Erdoğan, ülkenin yatırım ortamını iyileştirmek için konseyin önerilerini dikkate aldıklarını belirtti. Devrim niteliğindeki adımların Türkiye’yi doğrudan yatırımların tercih ettiği destinasyonlardan biri haline getirdiğini söyledi. Türkiye’nin “Yüzyılını Yatırım Yüzyılı” yapmak istediklerini dile getirdi.

Küresel Değişim Sürecine Uyum

Küresel ticaretin ve yatırımların yeniden şekillendiğini söyleyen Erdoğan, Türkiye’nin bu dönüşüme hızlı bir şekilde uyum sağladığını vurguladı. Türkiye’nin üretim kabiliyeti, altyapısı ve nitelikli insan kaynağı ile güvenilir bir ortak olduğunu kanıtladığını ifade etti.

İhracat ve Yatırım Başarıları

Türkiye’nin 2002’de 36 milyar dolarlık ihracat yaptığını hatırlatan Erdoğan, şu an 256 milyar dolara ulaşan ihracatla dünya ticaretinden paylarını yüzde 1’in üzerine çıkardıklarını söyledi. Son 21 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 büyüdüklerini, uluslararası doğrudan yatırımlarda da benzer bir artış yaşandığını belirtti.

Uluslararası Yatırımların Tercihi

Erdoğan, Türkiye’nin uluslararası yatırımların tercih ettiği ülkeler arasında olduğunu kaydetti. 2003-2023 yılları arasında 268 milyar dolarlık yatırım çekildiğini, 5 bin 600 uluslararası sermayeli şirket varken bu sayının 83 bine yükseldiğini söyledi.

Kalkınma Planları ve Yatırım Stratejileri

Türkiye’nin yol haritasını belirlemek için 12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Program (OVP) ve Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi gibi belgeleri kullandığını anlatan Erdoğan, OVP’nin temel hedeflerinden birinin yıllık yüzde 5’in üzerinde ekonomik büyüme olduğunu söyledi. Dijital dönüşüm, yeşil ekonomi ve enerji verimliliğine ağırlık verdiklerini belirtti.

Enflasyonun Kontrol Altına Alınması

Enflasyonun kontrol altına alındığını belirten Erdoğan, mikro ekonomilerde yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarıyla bunu desteklediklerini söyledi. Yatırımcılar için önemli konularda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi

Temmuz 2023’te yayınlanan Uluslararası Doğrudan Yatırım Stratejisi’nin, Türkiye’ye nitelikli yatırımları çekecek bir yol haritası olduğunu söyleyen Erdoğan, 2028 yılına kadar paylarını yüzde 1,5’e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Meclisin Açılması ve Yatırımlar

1 Ekim’de Meclis’in açılacağını hatırlatan Erdoğan, İklim Kanunu’nun gündeme geleceğini ve bunun sanayide yeşil dönüşümü hızlandıracağını söyledi. 30 milyar dolar bütçeli bir programla 8 öncelikli alanda yatırıma destek verileceğini ve birçok sektörün bundan faydalanacağını belirtti.

Muhalefetin Seçim Tartışmaları

Seçimsiz üç buçuk yıl bulunduğunu söyleyen Erdoğan, muhalefetin erken seçim tartışmalarını “havanda su dövmek” olarak nitelendirdi. Türkiye’nin enerjisinin tüketilmesine yönelik gereksiz hamleler olduğunu söyledi.

Başkan Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi ve bakanlıkların yatırımcılara destek vermeye hazır olduğunu belirterek Türk ekonomisine güvenen herkesin yanında olacaklarını vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.