enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,1582
EURO
36,6417
ALTIN
2.965,36
BIST
9.916,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
8°C
İstanbul
8°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
11°C

Bakan Uraloğlu duyurdu: 1.7 milyonu aştı

Bakan Uraloğlu duyurdu: 1.7 milyonu aştı
24.12.2024 17:41
A+
A-

Türkiye Yüzyılı’nda Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda şunları söyledi:

Küreseleşen dünyada ulaştırma koridorları ve transit taşımacılık, ekonomik kalkınmanın, küresel ticaretin ve ülkeler arası iş birliğinin omurgasını oluşturuyor.

Türkiye, 4 saatlik bir uçuş mesafesinde yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı ve Dünya Bankası verilerine göre toplam 51,2 trilyon dolar Gayri Safi Milli Hasıla’ya sahip 67 ülkenin merkezinde yer alıyor.

Zengezur Koridoru

Zengezur Koridoru’nun hayata geçirilmesiyle ilgili çalışmaların ve Azerbaycan tarafı ile görüşmelerin devam ettiğini belirten Uraloğlu, “Dilucu-Iğdır-Kars arasındaki çalışmaları önümüzdeki aylarda başlatıyoruz. Koridorun nereden geçeceğiyle ilgili gerek Ermenistan gerekse İran tarafıyla Azerbaycan tarafı görüşüyor. Önümüzdeki günlerde netleşerek bu süreç daha da hızlanacaktır” dedi.

Kalkınma Yolu

Çin, Doğu Asya ve Hindistan’dan gelen yükleri Basra Körfezi üzerinden Avrupa’ya taşıyacak Kalkınma Yolu projesinde de uluslararası iş birliği çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Bakan Uraloğlu, “Türkiye, Irak, BAE ve Katar olmak üzere çok yakın bir mutabakat imzalayarak yolumuza devam ediyoruz. Bölge ülkelerinin de katılımı söz konusu olacaktır. Yeni İpek Yolu olarak nitelendirdiğimiz Kalkınma Yolu Projesi ile seyahat sürelerini ciddi şekilde azaltmış olacağız” şeklinde konuştu.

Suriye ile Normalleşme

Türkiye’nin dinamik bir coğrafyada olduğunu belirten Uraloğlu, “Suriye’deki gelişmeler, 61 yıllık Baas Rejiminin devrilmesi… Artık biz Suriye ile de neler yapabilirizi düşünüyorduk. Bunu biraz daha ete kemiğe dönüştürme noktasında çalışmalarımızın olduğunu söyleyebilirim. Ulaştırma ve haberleşme alanında Suriye ile ilişkilerimiz, normalleşme mutlaka çok daha hızlı bir şekilde temin edilecektir” dedi.

Transit Taşımacılık

Transit taşımacılığın sadece iki ülke arasında değer katan bir faaliyet değil, bölgesel ve uluslararası alandaki ticareti, hareketliliği, refahı ve istikrarı canlandıran bir faaliyet olduğunu vurgulayan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu noktada 2002 yılından bu yana bölünmüş yol uzunluğumuzu 6 bin 101 kilometreden 29 bin 713 kilometreye çıkardık. 8,5 milyon taşıt vardı ve şehirlerarasındaki ortalama hız saatte 40 kilometre saatti. Bugün 30,5 milyon taşıt var ve şehirlerarasındaki ortalama hız 90 kilometre saatlere çıkmış durumda. Türkiye olarak 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yapıyoruz.”

Fiziksel belgelerin yerini alacak elektronik geçiş belgelerinde de dünyada öncü olduklarının altını çizen Uraloğlu, “Özbekistan’dan sonra Azerbaycan ile de entegrasyon sağladık. Türkiye’nin geliştirdiği model, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesindeki diğer ülkelerde de kullanılmaya başlandı” açıklamasında bulundu.

Denizcilik

Türkiye’yi lojistik bir güç haline getirme hedefi kapsamında denizcilik sektöründe atılan adımların önemine vurgu yapan Uraloğlu, “2024 yılı, denizcilik sektörümüz açısından önemli projelere imza attığımız bir yıl oldu. Deniz ticareti açısından baktığımızda, bin Groston ve üzeri Türk sahipli ticaret filomuzun dünya sıralamasında 11. sıraya yükselmesi, yılın en önemli gelişmelerindendi. 2025 hedefimiz, bu başarıyı daha da ileri taşıyarak Türkiye’yi dünya sıralamasında ilk 10 ülke arasına çıkarmaktır” şeklinde konuştu.

Demiryolları

Neredeyse 150 yıl boyunca el değmeyen demiryollarının tamamını yenilediklerini anlatan Bakan Uraloğlu, “22 yıl içerisinde 10 bin 948 km olan ağımızı 13 bin 919 kilometreye çıkararak mevcut hatlarımızın büyük bölümünü elektrikli ve sinyalli hale getirdik” dedi.

Havacılık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde “dünyada ulaşamadığımız hiçbir nokta kalmayacak” hedefiyle Türkiye’yi dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkelerinden birine de dönüştürdüklerini söyleyerek “Bugün iç hatlarda uçuş noktamızı 26 noktadan 58 noktaya çıkardık. Dünya’da da 131 ülkede 349 noktaya havayoluyla ulaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı’nın her alanda olduğu gibi hiç şüphesiz ulaşım sektöründe de büyük dönüşümlere sahne olacağını vurgulayan Uraloğlu sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu dönüşümde, teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha verimli ulaşım sistemleri inşa edeceğiz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.