enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1738
EURO
37,1864
ALTIN
2.986,95
BIST
8.793,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

Bakan Uraloğlu: 1,7 milyon araç deniz yolu ile taşındı

Bakan Uraloğlu: 1,7 milyon araç deniz yolu ile taşındı
27.09.2024 12:02
4
A+
A-

Deniz Yolu ile Taşıma ve Türkiye’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine Katkısı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Denizcilik Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı düzenli Ro-Ro hatları ve yurt dışı bağlantılı hatlarda taşınan araç istatistiklerini değerlendirdi.

Bakan Uraloğlu, deniz yolu taşımacılığındaki ilerlemenin, Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağladığını vurgulayarak şunları söyledi: “Deniz yolu taşımacılığı, yalnızca maliyet avantajı sunmakla kalmıyor, aynı zamanda küresel pazarlara erişimimizi güçlendiriyor ve Türkiye’yi deniz taşımacılığında önemli bir aktör haline getiriyor.”

Yurt Dışı Bağlantılı Hatlarda Taşınan Araç Sayısında Artış

Bakan Uraloğlu, yurt dışı bağlantılı hatlarda deniz yoluyla taşınan araç sayısının 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,97 artışla 1 milyon 785 bin 189’a ulaştığını kaydetti. Ağustos ayında ise bu sayının 220 bin 562’ye yükseldiğini belirtti.

Deniz Yolunu Tercih Eden Yurt Dışı Yüklerini Taşıyan Araç Sayısında Artış

Uraloğlu, yurt dışı limanlarından Türk limanlarına gelen yükleri taşıyan araçların yılın ilk 8 ayında %5,8 artarak 228 bin 934’e ulaştığını söyledi. Türk limanlarından yurt dışı limanlarına giden yükleri taşıyan araçların da %1 artarak 220 bin 823’e yükseldiğini ifade etti. “Geçen yıla göre %3,4 artışla yurt dışı yüklerini taşıyan araçlardan 449 bin 757 adedi deniz yolunu tercih etti.”

Limanlarda En Çok Taşınan Araçlar Otomobiller

Uraloğlu, yurt dışı bağlantılı hatlarda taşınan araç türlerine ilişkin verileri paylaştı. 2024 yılı Ocak-Ağustos döneminde taşınan otomobil miktarı 1 milyon 312 bin 191 adet oldu. Bu dönemde limanlarda taşınan araç türleri arasında; otomobil %73’lük pay ile ilk sırada, %18 pay ile treyler ikinci sırada ve %7 pay ile tır üçüncü sırada yer aldı.

Ro-Ro Taşımalarında Avrupa En Çok Taşıma Yaptığı Bölge

Yılın ilk 8 ayında en fazla araç taşımasının toplam Ro-Ro taşımalarının %69’una tekabül eden 319 bin 241 araç ile Avrupa hatlarında gerçekleştiğini kaydeden Uraloğlu, “Aynı dönemde Ro-Ro taşımalarının %15,5’i Akdeniz hattında, %15’i Karadeniz hattında gerçekleşti.”

En Çok Taşıma Tuzla-Trieste Ro-Ro Hattında Gerçekleşti

Uraloğlu, Ro-Ro hatlarında taşınan araçlara ilişkin olarak “Tuzla-Trieste Ro-Ro hattı 129 bin 471 adet ile en fazla araç taşıması gerçekleşen Ro-Ro hattı oldu. Bu hattı sırasıyla Yalova-Sete ve Çeşme-Trieste hatları takip etti.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.