enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,3769
EURO
36,5183
ALTIN
2.873,39
BIST
9.226,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Çok Bulutlu
15°C
Perşembe Yağmurlu
14°C
Cuma Yağmurlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C

Atatürk İlkeleri Nelerdir? Atatürk İlkelerinin Özellikleri Ve Amaçları Nelerdir?

Atatürk İlkeleri Nelerdir? Atatürk İlkelerinin Özellikleri Ve Amaçları Nelerdir?
06.11.2024 10:53
A+
A-

Atatürk’ün İlkeleri

Atatürk’ün ilkelerini oluşturan altı ana unsur şunlardır:

  • Cumhuriyetçilik
  • Milliyetçilik
  • Halkçılık
  • Devletçilik
  • Laiklik
  • İnkılapçılık

Cumhuriyetçilik

Cumhuriyetçilik, Atatürk’ün ilkeleri arasında temel taştır. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla birlikte benimsenen bu ilke, siyasi otoritenin halka ait olduğunu ve herkesin kanunlar karşısında eşit olduğunu vurgular. Ayrıca toplumsal ayrıcalıklara yer vermez ve kadınlara siyasi haklar tanır.

Milliyetçilik

Milliyetçilik ilkesinin temelinde Milli Mücadele yatar. Bu ilkeye göre, kendini Türk hisseden herkes bir Türk’tür. Irkçılığa karşı çıkan Milliyetçilik, Türk milliyetçiliğinin sonsuza dek süreceğini savunur.

Halkçılık

Halkçılık, Cumhuriyetçilik ve Milliyetçilik ilkelerinin bir sonucudur. Halkın egemenliğini esas alan bu ilke, kanun önünde herkesin eşit olduğunu belirtir. Devletin, halkın çıkarları doğrultusunda hareket etmesi ve ekonomik refahını sağlamaya çalışması gerektiğini vurgular.

Devletçilik

Devletçilik, ülkenin gelişmesi için gerekli önlemleri kapsar. Ekonomik kalkınma için devlet tarafından uygulanan programlar, Devletçilik ilkesiyle örtüşür.

Laiklik

Laiklik, din ve devlet işlerinin ayrılmasını sağlar. Hukuk kuralları akıl ve bilime dayandırılır, dine değil. Bu ilkeyle birlikte devlet, dinsel inançlara göre değil, bilimsel ve akılcı bir anlayışla yönetilir.

İnkılapçılık

İnkılapçılık, ülkenin çağdaşlaşmasına yönelik önemli bir ilkedir. Sürekli yenilik ve ilerlemeyi amaçlayan İnkılapçılık, çağın gerisinde kalmamak için yeniliklere ayak uydurmayı vurgular. Atatürk’ün tüm inkılaplarını kapsayan bu ilke, daha iyi bir yaşam sürmek için gereklidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.