enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4833
EURO
36,6176
ALTIN
3.067,23
BIST
9.700,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
7°C
İstanbul
7°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
9°C
Cuma Az Bulutlu
8°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Çok Bulutlu
11°C

Aşı ile önlenebilen tek kanser

Aşı ile önlenebilen tek kanser
15.01.2025 07:21
A+
A-

Rahim Ağzı Kanseri: Önlenebilir Bir Hastalık

Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olarak belirlendi. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünya genelinde farkındalık etkinlikleri düzenleniyor.

Nedeni: HPV

Rahim ağzı kanserine neredeyse sadece HPV (Human Papilloma Virüsü) neden oluyor. Serviks, penis, vulva gibi mukozal bölgelerde kansere neden olabiliyor. Rahim ağzı kanseri ile HPV ilişkisi, akciğer kanseri ile sigara ilişkisinden bile daha güçlü.

Türleri ve Korunma

HPV’nin 200’den fazla alt tipi var. Rahim ağzı kanseri riski için en önemli faktörlerden biri hiç pap smear yaptırmamaktır. Tek bir pap smear testi riski %45, 9 adet normal pap smear testi ise %99 oranında azaltıyor.

En önemli korunma yolu aşıdır. HPV aşısı yüksek riskli virüs tiplerine karşı antikor oluşturuyor. Ülkemizde ücretli olarak yapılıyor.

Aşı Takvimi

HPV aşısı erkek ve kız çocuklarına 11-12 yaşta başlanmalı. 15 yaş altındakilere 2 doz, 15 yaş üstündekilere 3 doz yapılıyor. Hem erkek hem de kadınlar için üst yaş sınırı yok.

Risk Faktörleri

HPV’nin vücuda girmesi ve kansere neden olması için risk faktörleri var:

  • Düzenli pap smear yaptırmamak
  • Erken yaşta ilişkiye başlamak
  • Çok fazla partner olması
  • Bağışıklık sisteminin zayıf olması
  • Anormal pap smear sonucu
  • HPV aşısı olmamak
  • Beslenme alışkanlıkları (vitamin eksikliği)
  • Yüksek doğurganlık
  • Düşük sosyoekonomik düzey

Taramaya Dikkat

Milli Kanser Tarama Programı kapsamında 30-65 yaş arası kadınlara her 5 yılda bir HPV ve pap smear testi ücretsiz olarak uygulanıyor. Tarama Toplum Sağlığı Merkezleri’nde, Sağlıklı Hayat Merkezleri’nde ve Aile Sağlığı Merkezleri’nde yapılabiliyor.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.