enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Asgari ücrete zam var mı? Asgari ücret zammı için gözler Temmuz ayında…

Asgari ücrete zam var mı? Asgari ücret zammı için gözler Temmuz ayında…
REKLAM ALANI
26.06.2024 06:12
3
A+
A-

Asgari Ücretin Erimesi: Yetersiz Zamlar ve Giderek Büyüyen Kayıplar

Ülkenin en düşük geçim ücretini temsil eden asgari ücret, ardı ardına yapılan zamların ardından hızla değer kaybetmeye devam ediyor. Bu durum, temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan milyonlarca çalışanı olumsuz yönde etkiliyor.

Asgari Ücrete Zam Beklentisi Boşa Çıktı

Ak Parti yetkilileri, önümüzdeki ay asgari ücrete zam yapılmayacağını açıkladı. Hükümetin önceliğinin enflasyonla mücadele olduğu belirtildi. Bu açıklama, asgari ücretle geçimini sağlayan çalışanlarda büyük hayal kırıklığı yarattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da zam olmayacağını teyit ederek, mevcut ekonomik verilerin iyi gittiğine dikkat çekti.

Temmuz’da Zam Olmazsa Alım Gücü Düşecek

Temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılmaması halinde, mevcut 17.002 liralık ücretin alım gücü 13.552 liraya gerileyecek. Merkez Bankası’nın piyasa anketlerine göre, tüketici enflasyonunun mayısta yüzde 3,04, haziranda da yüzde 2,56 artması bekleniyor. Bu tahminlerin gerçekleşmesi durumunda, 6 aylık enflasyon yüzde 25,46’ya ulaşacak.

Alım Gücü Kaybı Sürebilecek

Asgari ücretin zamlanmaması, çalışanların alım gücündeki kaybı daha da artıracak. Enflasyon arttıkça, alım gücü kaybı yıl sonuna kadar her ay artacak. İşçi emeklileri, temmuzdan itibaren ilk 6 aylık enflasyon oranında (yüzde 25,46) otomatik zam alacak. Memur ve memur emeklilerine ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte temmuzda yüzde 20 oranında artış yapılması öngörülüyor.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Önceki Ara Zamlar Yetersiz Kaldı

2022 ve 2023 yıllarında artan enflasyon nedeniyle asgari ücrete iki kez ara zam yapılmıştı. Ancak bu zamlar, yükselen enflasyona ayak uyduramadı. 2022’de temmuzda yüzde 29,3 zam yapılan asgari ücret, 2023’te yüzde 54,5 artırılarak 8.506 liraya çıkarılmıştı. Yine 2023’ün temmuzunda yapılan yüzde 34’lük ara zamla asgari ücret 11.402 liraya yükselmişti. 2024’ün ocak ayında ise asgari ücrete yüzde 49 artışla 17.002 lira olarak belirlenmişti.

Siyasi Tepkiler Yükseliyor

Asgari ücrete zam yapılmaması kararı, siyasi arenada da tepkilere yol açtı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Türkiye demokratik istekle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına uysa, hukuki öngörülebilirlik olsa, Türkiye’ye, dünyanın kalıcı yatırımları gelecekken, bugün sıcak para geliyor, faizden voleyi vuruyor. Ama biz her geçen gün daha çok yoksullaşıyoruz.” sözleriyle hükümetin politikalarını eleştirdi. Özel, asgari ücrette ara zam yapılmazsa sert tepki vereceklerini vurguladı.

Diğer Destek Önlemleri Öneriliyor

Özel, asgari ücreti enflasyon artışına göre güncellerken, asgari ücret artışından sıkıntıya düşecek küçük esnaf, KOBİ ve ihracatçıların da desteklenmesi için özel tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. Ayrıca, buğday ve çay taban fiyatlarının da güncellenmesini talep etti. Özel, “Emekliye asgari ücret düzeyinde en düşük maaş, asgari ücrete de enflasyon oranında zam bekliyoruz.” dedi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.