ASELSAN’ın 2024 Performansı
ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, sosyal medya hesabından paylaştığı gönderide şirketin 2024 yılı faaliyetlerini ve başarılarını duyurdu.
“Mühendislik gücümüzle 2024’e damga vurduk,” diyen Akyol, şirketin 30 ürünü için ilk kez ihracat sözleşmesi imzaladığını ve 7 yeni ülkeye ilk kez ihracat yaptığını belirtti. Ayrıca 29 yeni ürünün ilk kez kullanıcılara teslim edildiğini, 106 ürünün yerli firmalarla birlikte millileştirildiğini ve yurt içinde ve yurt dışında teslimat ve yeni siparişlerde tarihin en yüksek rakamlarına ulaşıldığını vurguladı. Akyol ayrıca, Defense News Top 100 listesindeki şirketler arasında dünyada en hızlı büyüyen 10 savunma şirketi arasında yer aldıklarına dikkat çekti.
Çelik Kubbe ve Diğer Ürünler
ASELSAN, 2024 yılında Çelik Kubbe katmanlı hava savunma konseptini millete tanıttı ve HİSAR Hava Savunma Sistemleri’nin seri üretim faaliyetlerine devam etti. KORKUT Yakın Hava Savunma Sistemleri’nin ve GÖKDENİZ Hava Savunma Sistemi’nin yeni bataryaları kullanıcılarla buluşturuldu. GÜRZ Hibrit Yakın Hava Savunma Sistemi’nin seri üretim faaliyetlerine yönelik çalışmalar başlatıldı. Şirket ayrıca, Türkiye’nin kritik tesislerine İHTAR Drone Önleme Sistemlerinin kurulumuna devam etti.
ASELSAN teknolojileriyle donatılan TCG İSTANBUL, TCG DERYA ve TCG ORUÇREİS gemileri donanmaya teslim edildi. İlk seyrine çıkan TCG AKHİSAR da ASELSAN sistemleriyle donatıldı. Akıncı, Aksungur, TB2 ve Anka gibi oyun değiştirici SİHA’lar elektro-optik, haberleşme, elektronik harp, güdümlü mühimmat ve seyrüsefer sistemleriyle donatıldı. ASELSAN’ın aviyonik sistemiyle uçan GÖKBEY Helikopterleri Jandarma’ya teslim edildi. Modernize edilen M60T Tankları ve ZMA’lar da ordunun envanterine katıldı.
Uzay ve Güvenlik Çözümleri
TÜRKSAT 6A uydusu, ASELSAN’ın geliştirdiği Ku-Bant ve X-Bant LOCUS haberleşme görev yükleriyle görevine başladı. Böylece ASELSAN, denizin derinliklerinden uzayın derinliklerine tüm platformlara haberleşme çözümü sunabilir hale geldi.
Milli sinyalizasyon sistemi Cobalt Cityline, İstanbul Havalimanı Metrosu Kağıthane-Gayrettepe etabında kullanıma açıldı. Milli Araç Üstü Sinyalizasyon Sistemi Cobalt Onboard’un 99 yeni tren setine yaygınlaştırılması çalışmaları başlatıldı. Sınır güvenliği çözümlerinin kurulumuna devam edilerek 2000 kilometreyi aşacak şekilde yaygınlaştırıldı.
Kent güvenliği faaliyetleri kapsamında güvenlik güçlerine yapay zekâ destekli ODAKAN yaka kamerası ve güvenlik kameraları teslim edilerek envanterdeki yerli güvenlik kamerası sayısı 250 bine çıkarıldı. Afet ve acil durumlarda kesintisiz haberleşmeyi sağlayan Kamu Güvenli Haberleşme Sistemlerinin 81 ildeki kurulumları devam etti ve kullanımdaki sayısal telsiz sayısı 200 bine ulaştı.
Envantere Giren Yeni Ürünler
2024 yılında envantere ilk kez giren ürünler arasında SİPER Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemi, ALP 300-G Taşınabilir Erken İhbar Radar Sistemi, MARLİN Silahlı İnsansız Deniz Aracı, ALBATROS-S Sürü İDA ve ALBATROS Kamikaze İDA yer aldı. Türkiye’nin oyun değiştirici ufuk ötesi sonarı DÜFAS, Mavi Vatan’a kazandırıldı. TCG SAKARYA denizaltısına entegre edilen FERSAH ailesine ait 6 farklı SONAR envantere girdi.
ARES 2-NC ve ARES 2-N/NGE Deniz Elektronik Harp Sistemleri’nin ilk teslimatları yapıldı. PUHU 3-LT Elektronik Harp Sistemleri kullanıcıların hizmetine sunuldu. ANTIDOT 3-U Elektronik Harp Podu’nun ilk teslimatları gerçekleştirildi. TCG PİRİREİS’e entegre edilen AcroSAT X38-S ile ilk kez bir denizaltıya haberleşme sistem çözümü sunuldu.
ASELFLIR 500 ve ASELFLIR 410 elektro optik sistemleri ilk kez envantere kazandırıldı. DRAGONEYE-2 Elektro-Optik Sensör Sistemi ordunun kullanımına sunuldu. Yeni nesil uzun menzil termal kamerası ODAKAN IP UMA8T5 ilk kez envantere girdi. Aynı anda 8 hedefe kadar atış yapabilen TOLUN Güdümlü Mühimmatı ordunun envanterine girdi.
Diğer Önemli Gelişmeler
Türkiye’nin haberleşme güvenliğinde önemli yer tutacak Milli Monitör Sistemi teslim edildi. AcroSAT Ku120-M Ku Bant Deniz Uydu Haberleşme Terminali ve AcroSAT Ku240-Center Uydu Haberleşme Yer Terminali envantere kazandırıldı.
Yüksek doğrulukta tanıma yapabilen yeni nesil GEKO Araç Tanıma Sistemi ilk kez kullanıma sunuldu. ASELSAN Mobil Dijital Röntgen Cihazı ADR-M100, ilk kez Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde kullanılmaya başlandı. Türkiye’nin ilk milli SCADA sistemi GridMENTOR, petrol boru hatlarımızda kullanıma alındı. MİRSAD AI, Kara Komuta Kontrol sistemimiz ilk defa üs bölgelerinde kullanıma alındı.
Uluslararası Başarı
ASELSAN, Defense News Top 100 listesinde 5 basamak birden yükselerek 42’nci sıraya yerleşti. 6 yeni ülkede daha yapılanma tamamlanarak ihracat yapılan ülke sayısı 92’ye çıkarıldı ve ihracat sözleşmesi imzalanan ürün sayısı 30’a ulaştı. ASELSAN, 2024 yılında kurumsal gelişimi alanında da önemli başarılar elde etti. Borsa İstanbul piyasa değeri sıralamasında 6’ncı sıraya yükseldi, ARGE ve seri üretim kapasitesini artırmaya yönelik 400 milyon doları aşan yeni yatırımlara başladı ve Türkiye Ar-Ge 250 Araştırması’nda Ar-Ge projeleri sayısında ilk sıraya yerleşti.