enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3660
EURO
36,4688
ALTIN
3.000,48
BIST
10.075,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
10°C
Pazar Parçalı Bulutlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C
Salı Az Bulutlu
15°C

Anneannesinin çeyiz sandığı ilham oldu: Kanaviçe ve danteller tabloda

Anneannesinin çeyiz sandığı ilham oldu: Kanaviçe ve danteller tabloda
29.12.2024 09:17
A+
A-

Zeliha Bazoğlu: Anneannesinin Çeyiz Sandığından İlham Alan Sanatçı

Nevşehir Şehit Demet Sezen Güzel Sanatlar Lisesi’nde Görsel Sanatlar Öğretmeni ve Ressam olan Zeliha Bazoğlu, sanata bakış açısını değiştiren bir deneyim yaşadı. 2012 yılında anneannesi Bahriye Sarıgül’ün çeyiz sandığını açtığı zaman, içinde yaklaşık 100 yıllık kanaviçeler ve dantellerle karşılaştı.

Selanik göçmeni bir aileden gelen Bazoğlu, bu kumaşlarda kendine yeni bir tarz yarattı. “Yağlı boya fırçasının dışına çıkabilecek malzemeler beni çok cezbetti” diyor. “Dokunarak, hissederek daha çok karşı tarafa yaptığım işi hissettirebildiğimizi düşünüyorum.”

Bazoğlu’nun anneannesi köyün terzisiymiş ve kumaşlarla çok uğraşırmış. Bu yeteneğin kendisine de geçtiğini söyleyen Bazoğlu, “Kumaşın etkisini çok seviyorum ve bunu resimlerimde kullanmak istedim” diyor. Önce düz kumaşlarla başlamış, sonra anneannesinin kanaviçelerini dahil etmiş.

“Bu tekniği geliştirdiğimi düşünüyorum” diyen sanatçı, “Kumaş kullanan, tekstille yağlı boyayı kullanan sanatçı arkadaşlarım var ama herkesin tarzı çok farklı.”

“Gelecek nesillere bu eserlerle buluşturarak o dokunsallığı sağlamak, o hissetmeyi sağlamak onların da ruhunu besleyecektir” diyor. “Bu işler çok yavaş yavaş, hayaller kurularak, gaz lambalarının ışığında çok zor şartlarda yapılmıştır. Onları bugüne taşımak, yağlı boyalarla birleştirmek ve gelecek nesillere aktarmak beni çok heyecanlandırıyor.”

Bazoğlu’nun eserleri Türkiye dışında da sergileniyor. Eserleri üç yıldır Güray Müze’nin koleksiyonunda yer alıyor. Paris’te yedi kez sergi açtı ve eserleri büyük ilgi gördü. “Eğer buraya düz yağlı boya ile yaptığın resimlerle gelseydin bu kadar çok dikkat çekmezdin ama bu yaptığın teknik çok farklı, çok sıra dışı” yorumları aldığını söylüyor.

Savaştaki ülke çocuklarını ve Anadolu kadınlarının portrelerini çalıştığını söyleyen Bazoğlu, “Savaş çocuklarının gözlerindeki ışık tüm dünyaya yayılsın istiyorum” diyor. 2025 Türkiye Kültür Yolu Festivali için “Gelenekten Geleceğe”, “Hüzün Çiçekleri” ve “Anadolu Kadınları” adlı üç koleksiyon hazırlıyor. Önümüzdeki yıl içinde Türkiye’de 7 şehirde sergi açmayı hedefliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.