enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0495
EURO
38,0803
ALTIN
2.835,23
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Akbelen’de bu kez dikenli tel gerilimi

Akbelen’de bu kez dikenli tel gerilimi
REKLAM ALANI
13.07.2024 15:26
0
A+
A-

Akbelen Köylüleri’nin Zeytinlikleri Tehdit Altında

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan Akbelen ormanlarının korunması için beş yıldır mücadele veren köylüler, sabah uyandıklarında termik santral şirketinin zeytinlik arazilerini dikenli tellerle çevirmeye başladığını gördüler.

İkizköy Muhtarı Nejla Işık ve köy ihtiyar heyeti, köylülerle birlikte sabahleyin ayağa kalktı. Termik santral şirketi, köylülerden Haydar Demir’in ait zeytinlik tarlanın etrafını dikenli tellerle çevirerek tarlaya girişi kapatmıştı. Bu durum büyük bir gerginliğe yol açtı.

“Bir Köylünün Zeytinliğini Tel ile Çevirmek Ne Demek?”

Nejla Işık, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Haydar amcamızın zeytinliğine giden yolu dikenli tellerle çevirmişler. Bu adam tarlasına nasıl gidecek, zeytinini nasıl alacak? Tarlasına uçakla mı inecek? Bu kadar aymazlık, bu kadar hukuk tanımazlık olmaz. Bir köylünün zeytinliğini, tarlasını tel ile çevirmek, yolunu kapatmak ne demek?”

YAZI ARASI REKLAM ALANI

“Şirket Tarlamdan Ne İstiyor?”

Tarlası dikenli tellerle çevrilen köylülerden Haydar Demir ise şunları söyledi: “Burası benim zeytinliğim, tarlamın etrafını dikenli tellerle çevirmeye başlamışlar. Ben traktörle tarlaya geliyorum, işlerimi yapıyorum. Madenci şirket tarlamdan ne istiyor? Buna müsaade etmeyeceğiz.”

“İzin Vermeyeceğiz”

İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Esra Işık ise konuyu şu sözlerle değerlendirdi: “Yeniköy Kemerköy enerji şirketi, köylülerimizin zeytinliklerine giden yolları dikenli tellerle çevirmeye başladı. Bu tarlalar şirketin tapulu malı değildir. Gerekli tutanakları tutarak ilgili makamlara şikayetlerimizi yapacağız. Şirket ormanları katletti, şimdi gözünü köylülerin arsalarına dikti. Bu teli çektirmeyeceğiz. YK enerji şirketine tarlalarımızın etrafını dikenli tellerle çevirmesine izin vermeyeceğiz. Zeytinlerimize özgürce gideceğiz. Bu köy bizim, şirketin değil.”

“Pes Etmeyeceğiz”

Esra Işık, sözlerinin devamında şunları ekledi: “Bu insanların tarlalarına gidecek yolu kalmadı. Geçtiğimiz yıl bugünlerde, Akbelen Ormanı kesilmesin diye başladığımız nöbetin ikinci yılını daha yeni bitirmişken, kesim ekipleri, kolluk kuvvetleri ve diğer tüm güçlerin baskısı ve şiddetiyle karşılaştık. Dünyanın gözü önünde, haksız ve hukuksuzca, hiç bir toplumsal meşruiyeti ve kamu yararı olmadan, ormanımız kesildi. Biz köylüler ve bizlerle olan milyonlarca kişi hayır dese de ormanımızı yok ettiler.”

“Akbelen Ormanı’nı yok edince pes edeceğimizi, direnmekten vazgeçeceğimizi, köyü terk edip gideceğimizi düşündüler. Ama vazgeçmedik! Köklerimize daha güçlü tutunduk. Toprağımıza daha sıkı sarıldık. Zeytinlerimize hala gözbebeğimiz gibi bakıyoruz. İkizköylüler olarak şirketin emlakçısına dönüşmüş muhtarı görevden aldık. Direnişimizin öncülerinden olan yeni muhtarımızla emin adımlarla ilerliyoruz.”

Gergin Bekleyiş

Köylülerle maden şirketinin yetkilileri arasında gergin anlar yaşandı. Bölgede gergin bekleyişin devam ettiği belirtildi.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.