enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Acile başvuruların çoğu ev kazası

Acile başvuruların çoğu ev kazası
REKLAM ALANI
15.09.2024 10:28
4
A+
A-

Dünya İlk Yardım Günü: Hayat Kurtaran Bir Güç

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu, ilk yardımın hayat kurtarıcı önemine dikkat çekmek için her yıl eylül ayının ikinci cumartesini “Dünya İlk Yardım Günü” olarak kutluyor. Bu yılın teması “Sporlarda İlk Yardım” olarak belirlendi.

İlk Yardım Eğitimi Zorunludur

İlk Yardım Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Yıldız Çevirgen, ilk yardımın hayati önemine değinerek, herkesin bu eğitimi alması gerektiğini vurguluyor. İlk yardım, profesyonel sağlık yardımına kadar yapılan, mevcut araçlarla yapılan ilaçsız müdahalelerdir. Amacı, kişinin hayati tehlikesini ortadan kaldırmak, durumunun kötüleşmesini önlemek ve iyileşmeyi kolaylaştırmaktır. Bir kaza veya acil durumda doğru ilk yardım, hayat kurtarabilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Spor Yaralanmalarına Dikkat

Çevirgen, spor sırasında meydana gelebilecek yaralanmaların uygun ilk yardım müdahalesiyle kontrol altına alınabileceğini belirtiyor. Sporun faydalarını vurgulamasına rağmen, yeterli önlem alınmaması halinde sakatlanmaların kaçınılmaz olduğunu hatırlatıyor. Spor yaralanmalarının yarısının kişisel hatalardan kaynaklandığını belirten Çevirgen, ilk yardım bilgisinin büyük önem taşıdığını söylüyor.

Hayatta Kalma Oranını Yüzde 70 Artırıyor

Çevirgen, sadece spor yaralanmalarında değil, trafik kazaları ve ev kazaları gibi durumlarda da ilk yardımın hayati olduğunu vurguluyor. Kalp krizi gibi acil durumlarda yapılan doğru ilk yardım müdahalesi ile hayatta kalma oranının yüzde 60-70 arttığını belirtiyor. Denizde boğulma, dumandan zehirlenme, kesici alet yaralanmaları gibi durumlarda da ilk yardım bilgisinin hayat kurtarıcı olduğunu ifade ediyor. Acil servis başvurularının üçte birinin ev kazalarından kaynaklandığını hatırlatan Çevirgen, bu gibi durumlarda ilk yardım uygulamalarının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Toplumsal İlk Yardım Bilinci Önemli

Çevirgen, doğru ilk yardımın hayat kurtarmanın yanı sıra yaralanmaların ciddiyetini azaltabileceğini ve iyileşme sürecini hızlandırabileceğini belirtiyor. Herkesin ilk yardım eğitimi alması ve bu bilinci kazanmasının hayati önem taşıdığını vurguluyor. İlk yardımın gücünün, hayatta kalma şansını artırdığını ifade ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.