enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6366
EURO
36,6271
ALTIN
2.938,88
BIST
9.639,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Açık
14°C
Cuma Az Bulutlu
16°C
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Yağmurlu
13°C

AB’nin Rusya ile ticareti dibe vurdu

AB’nin Rusya ile ticareti dibe vurdu
27.11.2024 11:22
A+
A-

Rusya-AB Ticaretindeki Savaş Sonrası Dinamikler

2022’nin Şubat ayında başlayan savaş, Rusya ile AB arasındaki ticarette önemli değişikliklere yol açtı. AB, Rusya’ya karşı tarihteki en sert yaptırımları uyguladı ve bu da ticaret hacimlerinde keskin düşüşlere neden oldu.

Savaş öncesinde Rusya, AB’nin en büyük ticaret ortağıydı. AB, Rusya dış ticaretinde yüzde 37 paya sahipti ve karşılıklı ticaret hacmi 257,5 milyar avro seviyesindeydi.

Savaşın patlak vermesiyle birlikte AB, Rusya’dan ithalatı ve ihracatı hızla azalttı. 2023 yılı Eylül ayında, AB’nin Rusya’dan ithalatı yüzde 86 düşüşle 3,1 milyar avroya geriledi. Rusya’nın AB’den ithalatı da 2,7 milyar avroya düştü.

Bu düşüş, özellikle enerji ürünleri ve doğal gaz fiyatlarındaki artışlar nedeniyle AB’ye maliyetler getirdi. Ancak uygulanan ithalat kısıtlamaları ve azalan enerji fiyatları sayesinde AB’nin Rusya ile ticaret açığı 2022’de 46 milyar avrodan 2023’ün üçüncü çeyreğinde 600 milyon avroya geriledi.

AB, enerji ürünleri, gübre ve nikel gibi kritik ürünlerde Rusya ile ticaretini devam ettiriyor. Bu ürünler, AB ekonomisi için son derece önemli.

AB, Rusya’nın ekonomik altyapısını zayıflatmak, önemli teknolojilerden ve pazarlardan mahrum bırakmak ve savaş kapasitesini kısıtlamak amacıyla 14 farklı yaptırım paketi uyguladı. Bu yaptırımlar, finans sektörü, enerji sektörü, ulaştırma sektörü ve savunma-teknoloji alanlarını kapsıyor.

Savaşın etkisiyle AB ile Rusya arasındaki ticaret, savaş öncesi döneme göre büyük bir daralma yaşadı. Bununla birlikte, bazı ürünlerde ticaretin devam etmesi, AB ekonomisinin sürdürülebilirliği açısından kritik önem taşıyor.

ETİKETLER: , , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.