enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0730
EURO
38,0869
ALTIN
2.834,88
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Abdulkadir Selvi yazdı: HALAY TUZAĞI || Bu oyuna gelmeyin!

Abdulkadir Selvi yazdı: HALAY TUZAĞI || Bu oyuna gelmeyin!
REKLAM ALANI
30.07.2024 08:15
1
A+
A-

Halay: Bir Kültürel Değer, Bir Tuzak

Halay, hem Kürtlerin hem de Türklerin kendine has bir kültürel değeri. Sevinçli anlarımızın vazgeçilmezi olan bu gelenek, düğünde, kına gecesinde mutlaka yerini alır. Kol kola girerek, türküler söyleyip figürler sergilediğimiz halayımızı çekeriz.

Halay, bizi birbirimize bağlayan önemli bir değer. Oğul ve kız evlendiren aileler halay çeker, sevdiklerinin düğününde mutluluğa ortak olur, türküler söylerler.

Halayın Ünü Sınırları Aştı

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yurt dışında halay çekildiğini gördüğünüzde bilin ki o bir Türk düğünüdür. Halaya dahil olun, kimse sizi yabancılamaz. Çünkü halay, milletimizin ayırt edici özelliğidir. Güzel halaylar çeker, türküler söyleriz. Ünü sınırlarımızı aşan halay, son birkaç gündür farklı bir şekilde gündeme geliyor.

Terör Propagandası

Bir grup gencin Mersin’de halay çekerken PKK ve Öcalan lehine sloganlar atmasıyla başladı her şey. Sonra halay çeken bir grup kadının terör örgütü lehine sloganlar attığı görüldü. Halay değil, terör örgütü propagandası yapmak niyetinde oldukları açıktı. Ardından gözaltına alındılar.

Halay çekmek serbest ama terör propagandası yapmak yasak. Buraya kadar her şey doğru. Ancak aralarında ince bir çizgi var. Terör örgütü, halay üzerinden sivil itaatsizlik eylemi planlıyor. Masum her şeyi kötüye kullanmak, meşru haklar üzerinden tuzak kurmak terör örgütlerinin özelliğidir.

Aman Dikkat

Devlet, terör örgütü lehine slogan atanlara karşı harekete geçiyor ancak halay çeken kadınların evlerinde gözaltına alındığı gibi bir algı yaratılmamalı. Halay çekenlere operasyon yapılıyor gibi bir intiba uyandırılmasına fırsat verilmemeli. Çünkü bu bir tuzak. Bu tuzağa düşülmemeli.

Bu süreci PKK’ya istismar alanı bırakmayacak şekilde yönetmek önemli. AK Parti, Kürt sorununun çözümünde önemli reformlar yaptı. ABD, İngiltere ve PKK çözüm sürecini sabote etmeseydi, terörü demokratik yöntemlerle çözen ülke olarak dünyaya örnek olurduk.

Neler Yapıldı

AK Parti iktidarıyla birlikte OHAL kaldırıldı, Kürtçe kaset dinlemek, hapishanede Kürtçe konuşmak yasaktı, bu yasaklar da son buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kürt sorununun çözümünde devletin samimi olduğunu defalarca dile getirdi.

Hendek Savaşları Sırasında

Hendek ve çukur savaşları sırasında Diyarbakır’daydım. Şırnak, Cizre, Mardin, Batman, Hakkâri, Yüksekova, Van’a gittim. Bölge halkı, devletin samimiyetini gördü ancak örgüt samimi değil dedi. Suriye’de yaşananlar önce bizde denendi ama hem Türk devleti güçlüydü hem de bölge halkı PKK’ya prim vermedi. Neden? Çünkü Kürt sorununun çözümünde devletin samimiyetini gördüler. Bu bizim için tarihi bir kazanımdı.

Kürt sorunu, yasaklar cenderesinden çıkarılıp özgürlükler zeminine taşındı. Kürtçe yayın yapmak yasak olan zamanlar geride kaldı. 24 saat Kürtçe yayın yapan televizyonumuz var. Devletin televizyonunda Kürtçe halaylar çekiliyor. Kimsenin Kürt’ün halayıyla sorunu yok. Olsa, devletin televizyonunda Kürtçe halaya izin verilir mi?

PKK Yasaklardan Besleniyor

AK Parti iktidar olduğunda Kürt sorunu adına 36 başlık vardı. Ana dilde eğitim dışında hepsi çözüldü. Ama PKK terörüne devam etti. Neden? Çünkü PKK Kürt sorununun çözümünü istemiyor. Yasaklardan besleniyor.

PKK Ne Zaman Büyüdü

PKK, zorla dışkı yedirilen, yasakların ve işkencenin ayyuka çıktığı 12 Eylül döneminde ortaya çıktı. Diyarbakır işadamlarından Cemil Felatoğlu, o dönemde yaşlı olmasa dağa çıkardı dedi. Faili meçhullerin, köy yakmaların kol gezdiği 90’lı yıllarda en büyük sıçramasını yaptı. Neden? Çünkü PKK, baskının, yasağın olduğu zeminden beslendi.

Öcalan Mutlu Olmuş

Meclis’teki Kürtçe yemin olayından sonra Leyla Zana’ların cezaevine atıldığı günlerdi. O sırada Öcalan’ın Şam’daki karargâhında görev yapan bir genç kız devlete sığınmıştı. Öcalan’ın o dönemde çok mutlu olduğunu, televizyon kanalından kanala geçerek TC’yi tuşa getirdim, davayı dünyaya mal ettim dediğini anlattı.

PKK, sadece Mehmetçik’in yoluna mayınlar döşemedi. Siyasi sistemimize de tuzaklar kurdu.

Demokrasiye Tuzak Kurmak

31 Mart yerel seçimlerinden sonra Hakkâri Belediyesi’ne kayyum atandı. DEM Partililerin bir toplantısında bir milletvekili, yargıyla sorunlu başkanlar yerine sorunsuz başkanlar seçerek kayyum atamasını önleyebileceklerini söyledi.

Kandil’in atadığı isimler ise demokrasi yoluna mayınlar döşemek amacıyla karşı çıktı. DEM Parti’nin bu şekilde 27 belediye başkanı var.

Tuzağa Dikkat

Sonuç olarak, AK Parti Kürt sorununun çözümünde çok ilerledi. AK Parti ile Kürt halkı arasındaki gönül bağının zedelenmesine izin verilmemeli. PKK’nın halay üzerinden tuzak kurmasına fırsat verilmemeli. ABD’nin Suriye’de PKK’ya bir devlet kurma projesi varken, biz halay üzerinden terör örgütüne istismar zemini kazandırmamalıyız.

Ne yapalım? İnsanların bu olaya kitlesel bir şekilde tepki vermesine izin vermeyelim. Kürde, Türke, halaya, türkülere sahip çıkalım.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.