enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
33,9924
EURO
37,8627
ALTIN
2.822,34
BIST
9.577,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
24°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
25°C
Cuma Yağmurlu
24°C

AB, 7 üye ülkeye yönelik bütçe disiplin süreci başlattı

AB, 7 üye ülkeye yönelik bütçe disiplin süreci başlattı
REKLAM ALANI
26.07.2024 17:36
1
A+
A-

İstikrar ve Büyüme Paktı Kapsamında Aşırı Bütçe Açığı Olan Ülkeler

Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin mali politikalarının koordinasyonu amacıyla oluşturulan İstikrar ve Büyüme Paktı kapsamında aşırı bütçe açığı bulunan 7 ülkeye yönelik “aşırı açık prosedürü” başlattığını duyurdu.

Konsey tarafından alınan kararla aşırı bütçe açığına sahip ülkelerin Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya olduğu belirlendi.

Açıklamada, kamu bütçelerinde disiplin uygulanması ve aşırı açık verilmesinden kaçınılmasının önemine dikkat çekilerek, kamu borçlarının düşük seviyelerde tutulması ve yüksek borçların sürdürülebilir seviyelere indirilmesinin hedeflendiği vurgulandı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

AB ülkelerinin, antlaşmalarda belirtilen kriterlere ve referans değerlere göre bütçe disiplinine uymaları zorunludur. Bu kapsamda bütçe açıklarının gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYH) %3’ünü, borçların ise %60’ı geçmemesi gerekmektedir.

AB’nin mali kuralları, üye ülkelerin kamu açık ve borçlarını sınırlandırmaktadır. Bu sınırlar aşıldığında, alınacak önlemlerin AB Komisyonuna bildirilmesi ve etkin mücadele yapılması gerekmektedir. Ancak AB ülkelerinin önemli bir kısmı mali kurallara uymamaktadır.

Aşırı açık veren ülkelerin maliye politikalarını sıkılaştırmaları için disiplin prosedürü uygulanmaktadır. Bu sürecin sonunda mali kurallara uymayan ülkeler para cezasına çarptırılabilirler.

AB üyesi ülkeler, Kovid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında söz konusu kuralları askıya almıştı. Rusya-Ukrayna Savaşı, enerji ve enflasyon kriziyle birlikte uygulama devam etti.

Geçtiğimiz yıl İtalya’nın bütçe açığı %7,4, Macaristan’ın %6,7, Romanya’nın %6,6, Fransa’nın %5,5, Polonya’nın %5,1, Malta ve Slovakya’nın %4,9, Belçika’nın ise %4,4 olarak kaydedilmişti.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.