enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0534
EURO
38,0712
ALTIN
2.826,83
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

2780 dolarlık Dior çantanın maliyeti sadece 57 dolar

2780 dolarlık Dior çantanın maliyeti sadece 57 dolar
REKLAM ALANI
04.07.2024 12:22
2
A+
A-

Avrupalı Lüks Marka Dior’un Çarpıcı Kar Marjları

Fransa merkezli lüks mallar devi LVMH’ye bağlı Dior markalı çantaların fiyatlandırması merak uyandırdı. İtalya’da yürütülen bir soruşturma, Dior tedarikçilerine yapılan polis baskınlarında ortaya çıkan çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdi: Dior’a 53 Euro’ya (57 dolar) mal olan bir çantanın mağaza satış fiyatı 2.600 Euro’ya (2.780 dolar) ulaşıyor.

İnsan Hakları İhlalleri ve Yasa Dışı Çalışmalar

Milano savcıları, Dior’un tedarikçilerinin çalışma koşulları ve teknik yeterlilikleriyle ilgili gerekli önlemleri almadığını iddia ediyor. Soruşturma, fabrikalarda işçilerin uyuduğunu, üretimin yedi gün yirmi dört saat sürdüğünü ortaya çıkardı.

Ayrıca Dior’a taşeronluk yapan Çinli firmaların Çin’den işçi getirdiği, bazılarının ülkede kaçak olarak kaldığı veya gerekli çalışma belgelerine sahip olmadığı anlaşıldı. Soruşturma, yapıştırma ve fırçalama bölümlerinde güvenlik önlemlerinin ihmal edildiğini ve işçileri daha hızlı çalışmaya zorlamak amacıyla makinelerdeki güvenlik cihazlarının söküldüğünü ortaya çıkardı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Yüksek Kar, İşçi Sömürüsü

LVMH, konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken, mahkemenin Dior’dan çalışma koşullarını iyileştirmesini talep ettiği bildirildi. Soruşturma, lüks markaların yüksek kar elde etmek için tedarikçilerinin işçi haklarını ihlal ederek işçi sömürüsüne göz yumduğunu gösteriyor.

Benzer Soruşturmalar Başlatıldı

İtalyan Armani şirketi de benzer bir soruşturma kapsamında incelemeye tabi tutuluyor. Armani’nin 1.900 dolara sattığı bir çantayı taşerona 99 dolara ürettirdiği ortaya çıktı ve mahkeme Armani’den de tedarikçileriyle ilgili önlem almasını istedi.

Lüksün Arka Yüzü

Savcılar, lüks markaların piyasada kalmak için işçi haklarını ihlal etmeye tolerans gösterdiğini, yasalara uyanların ise rekabette dezavantajlı duruma düştüğünü vurguluyor.

LVMH’nin çevre ve sosyal sorumluluk raporuna göre, şirket 2023 yılında 2.621 tedarikçiyle çalıştı ve 1.725 denetim gerçekleştirdi. Ancak bu denetimlerin gerçek boyutu sorgulanıyor.

LVMH CEO’su Bernard Arnault, 201 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin üçüncü kişisidir. Dior’un CEO’su ise Arnault’nun kızı Delphine Arnault’dur.

Sonuç

Dior skandalı, lüks tüketim endüstrisinin karanlık yüzünü ortaya koyuyor. Yüksek kar marjlarının arkasında, işçi haklarının ihlali ve insan sağlığına yönelik tehlikeler yatıyor. Lüks markalar, sorumluluklarını yerine getirmeli ve tedarik zincirlerini şeffaflaştırmalıdır. Tüketiciler de satın aldıkları ürünlerin etik açıdan üretildiğinden emin olmalıdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.