enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

Yüksek kolesterol demansı tetikliyor!

Yüksek kolesterol demansı tetikliyor!
22.08.2024 07:19
A+
A-

Demans: Artan Bir Küresel Sorun

Demans, dünya genelinde en yaygın yedinci ölüm nedenidir. Uzmanlar, bu hastalığın küresel bir sağlık krizi haline geldiğini söylüyor.

Korkutucu Rakamlar

Uluslararası kuruluşlar, her üç saniyede bir kişide demans geliştiğini bildiriyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, 2050 yılında 65 yaş ve üzeri nüfus ikiye katlanarak 2,1 milyar kişiye ulaşacak. Bu artışla birlikte demansla yaşayan kişi sayısının 153 milyona çıkacağı tahmin ediliyor.

2023’te dünya çapında 55 milyondan fazla demanslı kişi yaşıyor. Bu sayı her 20 yılda bir neredeyse iki katına çıkarak 2030 yılında 78 milyona, 2050’de ise 139 ila 153 milyon arasına ulaşacak. Artışın büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde görülüyor. Demans ayrıca yaşlılar arasında engellilik ve bağımlılığın en önemli nedenlerinden biri.

İşitme Çok Önemli

Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hipertansiyon, diyabet ve işitme kaybı gibi diğer demans risk faktörleri de yaygınlaşıyor ve demans vakalarının artmasına yol açıyor. İşitme kaybı, beyin hücrelerine ulaşan bilgi miktarını azaltarak demans riskini artırabilir.

Değiştirilebilir Risk Faktörleri

Dünya çapındaki demans vakalarının yüzde 40’ının değiştirilebilir risk faktörlerine bağlı olduğu tahmin ediliyor. Bu faktörler şunları içerir:

  • Az eğitim
  • Hipertansiyon
  • İşitme bozukluğu
  • Sigara içmek
  • Obezite
  • Depresyon
  • Fiziksel hareketsizlik
  • Diyabet
  • Düşük sosyal iletişim
  • Aşırı alkol tüketimi
  • Travma sonrası beyin hasarı
  • Hava kirliliği

Görme Kaybı ve Yüksek Kolesterol

Görme kaybı ve yüksek kolesterolün de demans gelişimiyle ilişkili yeni risk faktörleri olduğu belirtiliyor. Bu bulgular, demansın önlenmesi ve yönetimi için yeni stratejilerin geliştirilmesine olanak tanıyabilir.

Aktif Bir Yaşam Benimseyin

Demans vakalarının kısmen önlenebileceği vurgulanıyor. Eğitim seviyesinin artırılması, kan basıncının kontrol altında tutulması, sağlıklı kilonun korunması, fiziksel olarak aktif kalınması, sosyal iletişimin artırılması, alkol tüketiminin sınırlandırılması gibi faktörlere odaklanarak demans riski azaltılabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.