Türkiye Sigorta’nın Karlılık Hedefleri
Türkiye Sigorta Genel Müdürü Taha Çakmak, 2023’te 6,1 milyar TL kâr elde ettiklerini ve bu yıl sonuna kadar bu rakamı çift hanelere çıkaracaklarını belirtti.
Şirketin pazar payının %15’e ulaştığını ve bu yılın ilk altı ayında geçen yılın tüm kârını yakaladığını söyleyen Çakmak, “100 milyar TL prim üreteceğiz. 3,2 milyar TL temettü de dağıttık. Amacımız kârlı ve istikrarlı büyümek. Emeklilikte 8-9 milyar TL kâr hedefliyoruz. Bu da orta ölçekli bir banka kadar kâr elde ettiğimiz anlamına geliyor” dedi.
Vatandaşa Fayda Odaklı Hizmet
Kamu şirketi olarak vatandaşların doğrudan yararlandığı bireysel sağlık sigortası gibi alanlarda kar etmekten ziyade faydaya odaklandıklarını belirten Çakmak, “Kasko, trafik ve sağlıkta para kazanmak değil, devlet şirketi olduğumuz için önceliğimiz hizmet sunmak” şeklinde konuştu.
Hedef: 100 Milyar TL Prim
Çakmak, yıl sonu itibarıyla hedeflerinin 100 milyar TL prim üretmek olduğunu söyledi. “Şu anda 50 milyar TL civarındayız. Tek başına şirketimiz 6,1 milyar TL kâr elde etti. Emeklilikle ilgili veriler henüz gelmedi. Bu da orta ölçekli bir banka kârı kadar. Bu yıl 1 milyar TL temettü dağıttık. Önümüzdeki yıllarda da dağıtmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye Sigorta’nın kârı geçen yıla göre %129 arttı. Öz sermayesi %36 artışla 21 milyar TL’ye ulaştı. Özkaynak kârlılığı bu yılın ilk yarısında %72 oldu.
Tarıma ve Küçük Esnafa Destek
Yangın ve doğal afet sigortalarında güçlü olduklarını ifade eden Çakmak, “Her dört yangının birini biz karşılıyoruz” dedi. Çakmak, “Portföyümüzün %20’si tarıma ayrılıyor. Küçük esnafı da unutmayacağız” mesajını verdi.
Kaskodaki Fiyat Artışları
Çakmak, kasko ile ilgili fiyat artışlarının azaldığını vurgulayarak “Artık pahalılıkla ilgili şikayetler kalmadı. Bazı ürünlerde fiyat artışı %10’un altında. Hedefimiz bireysel ürünlere kolay erişim sağlamak. Acentelere çapraz satış yaptırıyoruz. Artık kasko ve tamamlayıcı sağlık sigortası birlikte satılıyor” dedi.
Gizli Müşteri Çalışması
Taha Çakmak, anlaşmalı oldukları 600 hastane ve 4.500’den fazla eczanede “gizli müşteri” uygulaması gerçekleştirdiklerini açıkladı. Bu çalışmada, Türkiye Sigorta’nın rakiplerine göre tamamlayıcı sağlık sigortasını devreye alma süresinin ortalama 3 dakika daha kısa olduğu tespit edildi.