Ulaştırma ve Altyapı Bakanından Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin Faaliyetlerine İlişkin Açıklamalar
Siber Güvenliği Güçlendirmek ve Siber Tehditleri Önlemek
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde çalışan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, USOM’un siber güvenliği geliştirmek ve siber tehditleri önlemek amacıyla önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini vurguladı.
Kritik Bir Görev: Siber Olaylara Müdahale, Koordinasyon ve Ulusal Güvenlik
Bakan Uraloğlu, USOM’un siber olaylara müdahale, ulusal güvenlik ve koordinasyonun sağlanması konularında kritik bir görev üstlendiğini belirtti. USOM’un yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı siber tehditleri önlemek amacıyla alarm, uyarı ve duyurulara ilişkin faaliyetler yürüttüğünü, siber kapasite inşası, teknolojik tedbirler, tehdit istihbaratı ve kritik altyapıların korunması gibi hizmetler sunduğunu ifade etti.
Türkiye’nin Siber Güvenliği: Tehdit ve Zafiyetlere Karşı Uyarılar
Uraloğlu, USOM’un faaliyetleri sayesinde Türkiye’deki kritik kurum ve kuruluşların tehdit ve zafiyetlere karşı uyarıldığını ve bu sayede gerekli önlemlerin alındığını vurguladı. Zararlı bağlantıların tespiti sonrasında yapılan kontroller sonucunda altyapı seviyesinde erişim engellendiğini belirtti. Bu önlemlerle ülke genelinde internet kullanıcılarına ve sistemlerine yönelik saldırıların önüne geçildiğini ifade etti.
Son Bir Haftada 282 Milyon Erişim Engellendi
USOM’un 2013 yılından bu yana 424 binin üzerinde zararlı yazılım ve siber saldırı bağlantısını tespit ettiğini ve erişimin engellendiğini kaydeden Uraloğlu, “Son bir haftada toplam 282 milyon 33 bin erişim isteği engellendi” dedi.
64 Bin Oltalama Saldırısı Engellendi
Bakan Uraloğlu, USOM tarafından geliştirilen yapay zeka teknolojisi sayesinde vatandaşları dolandırmaya yönelik oltalama saldırısı gerçekleştiren 64 bin 115 alan adına erişim engeli getirildiğini vurguladı. USOM’un 7 saat içinde Türkiye’deki 838 bin 112 kritik web sitesinin zafiyetlere karşı tarandığını belirtti.
7/24 Türkiye’nin Siber Sahası Korunuyor
USOM koordinasyonunda, kurumların ve kritik altyapı sektörlerinin korunması kapsamında SOME’lerin 7/24 görev başında olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, USOM’da 2 bin 317 SOME ekibi, 7 bin 981 uzman personel ve 400 USOM Uzmanı ile Türkiye’nin siber sahasını koruduklarını ifade etti. Anlık olarak 17 milyon IP adresine tarama yapıldığını ve zafiyetlere ait risklerin önceden tespit edildiğini açıkladı. 2024 yılında yapılan taramalarda 15 bin 330 siber güvenlik açığının tespit edilerek ilgili kurumların bilgilendirildiğini belirtti.
Yerli ve Milli Kasırga ile Haftalık 130 Tarama
Bakan Uraloğlu, siber olaylara müdahalede yerli ve milli yazılımların da önemli katkılar sağladığını belirtti. Avcı, Azad ve Kasırga gibi projelerle ulusal siber güvenlikte örnek teşkil edecek çalışmalara imza atıldığını vurguladı. “Kasırga” projesiyle haftalık 130 taramayla 285 farklı portun taramasının gerçekleştirildiğini ifade etti.