enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5176
EURO
36,4214
ALTIN
2.963,66
BIST
9.142,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Yaşam umudunun adı organ bağışı

Yaşam umudunun adı organ bağışı
08.11.2024 07:22
A+
A-

Organ Bağışı: Yaşam Umudu

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Servet Karagül, organ bağışının önemini vurguladı.

Organ Bağışı Neden Önemlidir?

Bazı organların görevini yerine getirememesi, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir ve hatta yaşamı tehlikeye atabilir. Örneğin, son evre karaciğer yetmezliği olan hastalar sadece karaciğer nakliyle sağlığına kavuşabilir. Ancak ülkemizde organ bağış oranı oldukça düşük.

Kimler Organ Bağışçısı Olabilir?

Akıl ve beden sağlığı yerinde olan 18 yaş üstü herkes organ bağışçısı olabilir. Beyin ölümü gerçekleşen bağışçının organları, aile onayıyla başka hastalara nakledilebilir. Sağlıklı kişiler hayattayken de organ bağışında bulunabilirler. Örneğin, karaciğerlerinin bir kısmını veya bir böbreğini akrabalarına verebilirler. Ülkemizde 4. dereceye kadar akrabalık olması halinde organ bağışı yapılabilir.

Eğer akrabalık yoksa, organ bağışı kararı vermek için bir etik kurul inceleme yapar. Onay alınırsa, organ bağışı kabul edilebilir. Organ bağışı yapmak isteyenler, sağlık müdürlüklerine, hastanelere veya yetkili özel sağlık kuruluşlarına başvurabilirler. Organ bağışçılarının bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgi sistemine kaydedilir ve sadece bakanlık yetkilileri bu bilgilere erişebilir.

Lösemide Kemik İliği Nakli Hayatı Kurtarır

Lösemi hastalarında yüksek riskli durumlarda kemik iliği nakli, çoğu hasta için tek tedavi seçeneğidir. Çocukluk çağında %20-30, erişkinlerde ise daha yüksek oranda kemik iliği nakli gerekebilir. Bu işlem, hastanın hastalıklı kemik iliğinin sağlıklı bir donörün kemik iliğiyle değiştirilmesini içerir. Donör, bir aile üyesi veya uyumlu bir bağışçı olabilir. Uygun bir bağışçı bulunamadığında bu hayat kurtarıcı işlem yapılamaz.

Kızılay’a Git ve Bağışçı Ol!

Çoğu hasta için kemik iliği naklinin alternatif bir tedavisi yoktur. Ülkemizde artık Kızılay aracılığıyla kemik iliği bağışçısı olunabiliyor. Alternatif olarak İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde kemik iliği bankaları bulunuyor. Kemik iliği bağışçısı olmak genç ve sağlıklı bireyler için zararsızdır. Alınan hücreler vücut tarafından 1 hafta ile 1 ay arasında yenilenir.

ETİKETLER: , , , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.