enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Yasalaştı: Günde 1 kere gülme zorunluluğu getirildi

Yasalaştı: Günde 1 kere gülme zorunluluğu getirildi
REKLAM ALANI
11.07.2024 10:16
1
A+
A-

Japonya’da Gülmenin Kalpteki Önemi: Zorunlu Kahkaha Yasası

Japonya’da siyasetçiler, kalp kriziyle mücadelede alışılmadık bir yol izliyor. Ülkenin kuzeyindeki Yamagata prefektüründe, meclis üyeleri bölgedeki bilim insanlarının çalışmalarıyla desteklenen bir kararname kabul etti. Bu kararnamenin amacı, vatandaşları günde en az bir kez gülmeye zorunlu tutarak kalp krizi riskini azaltmak.

Liberal Demokrat Parti tarafından önerilen kararnamenin arkasındaki ana motivasyon, Yamagata Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmanın sonuçları. Araştırma, günde en az bir kez gülmenin kalp-damar hastalıkları riskini azalttığını ortaya koydu. Bu bulguları dikkate alan Yamagata meclisi, “vatandaşların kahkahaların sağlığa faydaları konusunda farkındalık kazanmalarını ve zihinsel ve fiziksel sağlıklarını iyileştirmek için günde en az bir kez gülme gibi alışkanlıklar geliştirmelerini” öngören bir kararname kabul etti.

Kararname ayrıca işletmeleri “kahkahayla dolu bir çalışma ortamı yaratmaya” teşvik ediyor ve her ayın 8’ini “Kahkaha Günü” olarak belirliyor. Bu özel günde, kahkahaların önemi ve sağlığa faydaları konusunda farkındalık artırılacak.

Ancak kararname, Meclis’in muhalefet kanadından tepkiyle karşılandı. Anayasal özgürlükler konusunda endişeler dile getiren muhalefet milletvekilleri, gülmenin ya da gülmemenin bireysel bir seçime bağlı olduğunu ve bunun bir zorunluluk haline getirilmesinin temel insan haklarını ihlal edebileceğini savundu.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Sağlık sorunları nedeniyle gülme güçlüğü çeken kişilerin haklarını hiçe sayan bir kararname olduğunu belirten Japonya Komünist Partisi milletvekili Toru Seki, “Gülmek ya da gülmemek, düşünce ve inanca özgürlük hakkının yanı sıra anayasal olarak korunan temel bir insan hakkıdır,” dedi.

Muhalefet adına bir açıklama yapan Satoru Ishiguro ise “Gülme zorunluluğu, kalp hastalığı nedeniyle gülme güçlüğü yaşayanların insan haklarını göz ardı ediyor,” diyerek endişelerini dile getirdi.

Yamagata Tıp Fakültesi araştırmacılarının bulgularına göre, günlük kahkaha alışkanlığı geliştirmek kalp sağlığı için önemli faydalar sağlayabilir. 17.152 kişinin verilerinin analiz edildiği araştırma, kahkaha atmanın kalp krizi riskini azalttığını ortaya koydu. Bulgular, Journal of Epidemiology dergisinde yayınlandı.

Yamagata, gülme konusuna odaklanan tek Japon bölgesi değil. Hokkaido, Ağustos ayının 8’ini “Kahkaha Günü” olarak belirledi. Japonca’da “haha” olarak telaffuz edilen “8/8” ifadesi, kahkahaları çağrıştırıyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.