enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5553
ALTIN
2.960,71
BIST
9.833,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Yapay zekanın 2030 yılına kadar milyonlarca ton elektronik atık üretebileceği ortaya çıktı

Yapay zekanın 2030 yılına kadar milyonlarca ton elektronik atık üretebileceği ortaya çıktı
09.11.2024 12:57
A+
A-

Yapay Zeka’nın Çevresel Yükümlülükleri

Yapay zeka teknolojisinin hızla ilerlemesiyle birlikte çevresel endişeler de gündeme geliyor. Yapılan son araştırmalar, yapay zekanın 2030 yılına kadar milyonlarca ton elektronik atık üretebileceğine dikkat çekiyor.

1.000 Kat Artış Riski

Çin Bilimler Akademisi ve Reichman Üniversitesi’nden araştırmacılar, yapay zekanın önümüzdeki on yılda yaklaşık 1.000 kat daha fazla elektronik atık üretebileceğini ortaya çıkardı. Önlem alınmazsa yapay zeka kaynaklı e-atık miktarının 2023’teki 2.600 tondan 2030’da 2,5 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu miktar, 2030’da dünya nüfusunun yaklaşık 8,5 milyar olması ve her kişinin iki iPhone’u çöpe atması anlamına geliyor.

Atık Miktarının Artmasının Nedeni

Yapay zekanın hızlı gelişimi, donanım ve çip teknolojisinde sık sık güncellemelere yol açıyor. Bu da mevcut elektronik ekipmanların hızla eskimesine ve atık haline gelmesine neden oluyor. Bu ekipmanlar geri dönüştürülebilir değerli metallere ek olarak kurşun ve krom gibi sağlık ve çevre için tehlikeli toksik maddeler içeriyor.

En Çok Atığı Kuzey Amerika Üretecek

Araştırmacılar, işlenmemiş atık akışlarının yarısından fazlasının (%58) Kuzey Amerika’da olacağını tahmin ediyor. Bunun nedeni, bu bölgede çok sayıda yapay zeka veri merkezinin bulunması. Çin, Güney Kore ve Japonya’yı kapsayan Doğu Asya’nın atık payı %28, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ın payı ise %14 olacak.

ABD’nin AB’ye Uyguladığı Kısıtlamalar Sorunu Artırabilir

ABD’nin Çin’e gelişmiş grafik işleme birimi (GPU) satışı üzerindeki kısıtlamaları da çevresel sorunları artırabilir. Uzmanlar, Çin’deki veri merkezlerinin “modası geçmiş sunucu modellerini kullanmaya zorlandığını” ve bunun atık miktarını artırabileceğini söylüyor.

Çözüm: Dairesel Ekonomi

Araştırmacılar, e-atık oluşumunu azaltmak için dairesel ekonomi stratejisini öneriyor. Bu strateji, yapay zeka ile ilgili donanımların kullanım ömrünü uzatmayı, kullanılmış parçaları daha düşük seviyeli uygulamalarda yeniden kullanmayı, daha verimli algoritmalar geliştirmeyi ve çiplerin hesaplama verimliliğini artırmayı içeriyor.

Sonuç

Tüm ülkelerin yapay zekanın çevresel etkisini azaltma sorumluluğu var. ABD, donanım üretimi ve algoritma geliştirmede daha sorumlu davranırken, Çin atık yönetimi ve geri dönüşüm süreçlerini iyileştirmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.