enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Veli Ağbaba’dan tasarruf eleştirisi

Veli Ağbaba’dan tasarruf eleştirisi
REKLAM ALANI
10.07.2024 20:13
2
A+
A-

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, kamuda tasarruf tedbirlerini ele alan kanun teklifinin görüşmeleri sürmekte. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, komisyonda şunları vurguladı:

“Türkiye’nin en önemli önceliği emeklilerin maaşlarıdır. 10 bin TL’lik emekli maaşı konusundaki bir tartışma yok; tartışılan konu 11 bin 500, 12 bin, hatta 13 bin TL’lik maaşlar olup olmadığı. Keşke Plan ve Bütçe Komisyonu’na ilk getirilen husus emekli maaşlarındaki bir artış olsaydı. Türkiye’de ne yazık ki gelir dağılımı uçurum boyutundadır; bir kesimi aşırı yoksulluk çekerken, diğer kesimi ise aşırı bir zenginlik içindedir. Şimdi, burada öne çıkan bir diğer konu da dikkate değer. 98 bin TL’lik bir üst sınır belirleniyor ve bu sınır oldukça yüksek. Hem çift maaş yasal güvenceye kavuşturuluyor hem de bürokratlardan bazıları ve yönetim kurulu üyeleri için 98 bin TL gibi ayrıcalıklı bir gelir garantiye alınıyor. Normalde kamu kurumlarının yönetim kurulu üyeleri çok daha düşük gelirler alırken, 98 bin TL’yi kimler alacak? Bu hususun açıklığa kavuşturulması şart. Yani bir yandan Mehmet Şimşek asgari ücretin yeterli ve diğer ülkelere göre yüksek olduğunu savunurken; öte yandan bürokratlarınıza, ayrıcalıklı memurlarınıza ya da yönetim kurulu üyelerinize asgari ücret verin ve sonucunu görelim.

Tasarrufa Önem Verilmeli

Burada Plan ve Bütçe Komisyonu aslında bir düzeltme çalışması yapmaktadır. Bunun nedeni, Cumhurbaşkanı’nın çıkardığı kararnamenin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesidir ve biz de burada düzeltme yapıyoruz. Sürekli aynı şeyleri yapmakla da biz yorulduk, eminim siz de yorulmuşsunuzdur. Burada yapılması gereken şey, Anayasa’ya uygun kanunlar çıkarmaktır. Anayasa Mahkemesi iptal edince, aynı kanun teklifini tekrar yapıyoruz. Bu getirdiğimiz Türk Standardları Enstitüsü’ne Hazine yardımı yapılması da bununla ilgili bir durumdur.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Tasarruf denince aklıma bir şey geldi. Bu konuda her zaman dile getiriyorum, yaptığınız bazı olumlu şeyler de var. Örneğin, Meclis’te damacana suyunu yasaklamanız önemli bir adımdı. Bu küçük şeyler hem israfı önlüyor hem de önemli bir tutumluluk örneği oluşturuyor. Damacana suyunu yasaklayarak ekonomide tasarruf sağlayacağız ve böylece israfın ve gösterişin azaltılmasına katkı sağlayacağız. Biliyorsunuz, Meclisimiz bu konuda örnek bir tutum sergiledi. Bu İsrail’le ilgili yaptırımlar neyi içeriyor? Örneğin, burada Nescafe isteyebilirsiniz, belki sayın bakan yardımcıları ya da bürokratlar Nescafe içmek isteyebilirler; ancak Nescafe yok. Neden? Orada da İsrail’e karşı yaptırımlar uyguladık. Nescafeyi yasaklayarak İsrail’e boykot uyguladık ve bu yaptırımlar İsrail’in canını sıktı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.