enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5261
EURO
36,1556
ALTIN
2.963,72
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Uzayda çürük yumurta kokusu! Atmosferinde tespit edildi, 64 ışık yılı uzaklıkta…

Uzayda çürük yumurta kokusu! Atmosferinde tespit edildi, 64 ışık yılı uzaklıkta…
09.07.2024 10:56
A+
A-

James Webb Uzay Teleskobu, Ötegezegenin Atmosferinde “Çürük Yumurta” Kokusuna Neden Olan Gazı Tespit Etti

Johns Hopkins Üniversitesi’nden araştırmacılar, James Webb Uzay Teleskobu tarafından toplanan verileri kullanarak, yaklaşık 64 ışık yılı uzaklıktaki “HD 189733 b” adlı ötegezenin atmosferini analiz ettiler. Çalışmaları, gezegende eser miktarda hidrojen sülfit gazının varlığını ortaya çıkardı.

Hidrojen sülfit, çürük yumurta gibi keskin bir kokuya sahip olmasıyla bilinir. Araştırmacılar, “HD 189733 b”nin yaklaşık 950 santigrat derecelik aşırı sıcaklığı göz önüne alındığında, gezegenin güçlü bir “kükürtlü koku” yayıyor olabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılardan astrofizikçi Guangwei Fu, amaçlarının gezegende yaşam belirtileri aramak olmadığını, ancak tespit ettikleri hidrojen sülfitin, diğer ötegezegenlerde benzer moleküllerin arayışına açılan bir pencere olabileceğini belirtti.

Fu, çalışmasının diğer gezegenlerin oluşum mekanizmalarını anlamada önemli bir rol oynayabileceğini vurguladı. Hidrojen sülfitin, karbon, nitrojen ve oksijen gibi daha karmaşık moleküllerin oluşumunda hayati bir bileşen olduğunu açıkladı.

Ekip, bulgularını “Nature” dergisinde yayınladı. Çalışmaları, ötegezegenler hakkındaki anlayışımıza katkıda bulunuyor ve güneş sistemimizin dışındaki yaşamın potansiyeline ışık tutma potansiyeline sahip.

Ötegezegen HD 189733 b, Jüpiter benzeri bir gaz devidir. Güneşimize benzer bir yıldızın yörüngesinde döner ancak yıldızına çok daha yakındır ve bu da aşırı sıcaklıklarına neden olur. Gezegen, atmosferinin bileşimini incelemek için bilim insanlarının ilgisini çekmektedir.

Hidrojen sülfitin tespiti, ötegezegenlerin atmosferlerinin beklenenden daha çeşitli ve karmaşık olabileceğini göstermektedir. Araştırmacılar, gelecekte, diğer ötegezegenlerin atmosferlerini daha ayrıntılı olarak incelemeyi ve yaşamı sürdürebilecek ortamlar arayışlarına devam etmeyi planlamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.