enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7450
EURO
36,5553
ALTIN
2.960,71
BIST
9.833,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Uzayan gribe dikkat!

Uzayan gribe dikkat!
29.10.2024 07:13
A+
A-

Grip: Sonbaharda Dikkat Edilmesi Gereken Bir Hastalık

Grip, influenza virüslerinden kaynaklanan bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan grip; baş ağrısı, ateş, öksürük, boğaz ağrısı belirtileriyle kendini gösterir. Sonbahar ile birlikte artış gösteren ve geçmeyen grip hastalığına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Funda Orakdöğen, hava değişimlerinin grip vakalarındaki artışın en önemli sebebi olduğunu söyledi.

Kendinizi Koruyun!

Dr. Orakdöğen, gribin bağışıklık sistemi düşük olanları, kronik hastalığı olanları, yetersiz beslenenleri daha çabuk etkilediğini belirterek, hastalık sürecinde kişinin kendini korumasının çok önemli olduğunu vurguladı. Viral enfeksiyonlar hasta kendisini koruyamazsa bakteriyel enfeksiyona dönüşebilir. Soğuk algınlığı ile başlayan hastalık; griple birlikte uzayan bir hastalığa dönüşür. Burun tıkanıklığı, hapşırık, nezle gibi hafif ateşle kendini belli eder. Burun yıkanması iyi yapılmazsa bakteri etkisiyle sinüzite dönüşür. Bu durumda tedaviye antibiyotik eklenir. Soğuk algınlığında solunum yollarını açık tutmak gerekir. Temiz burun, temiz akciğer demektir.

Sağlıklı Vücut İçin Kurallar

Grip hastalığına karşı bağışıklığı korumak ve vücudu enerjik tutmak için yapılması gerekenleri sıralayan Dr. Orakdöğen, şunları söyledi:

  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Yeterli uyku alın.
  • Stresi yönetin.
  • Kış aylarında D vitamini takviyesi kullanın.
  • Antibiyotik kullananlar bağırsak florasını korumak için probiyotik tüketin.
  • Mevsim meyve ve sebzelerini tüketin.
  • Akdeniz tipi beslenmeyi tercih edin.
  • Bol su için.
  • Kapalı alanlarda mesafeli durun ve havalandırın.
  • Hapşıran, öksüren kişilerin olduğu yerlerde maske kullanın ve el temizliğine dikkat edin.

Kimler Risk Altında?

Tüm viral enfeksiyonlarda risk gruplarının 65 yaş üstü bireyler, küçük çocuklar ve bebekler olduğunu belirten Dr. Orakdöğen, özellikle prematüre bebekler, kronik hastalığı olanlar, şeker hastaları, kalp hastaları, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf olanların risk altında olduğunu söyledi. Bu kişilerin grip aşısı yaptırmaları, kalabalık ortamlardan uzak durmaları ve bağışıklık sistemlerini güçlü tutmaları gerektiğini belirtti.

Muayene Olun

Dr. Orakdöğen, grip belirtilerinin uzaması halinde mutlaka hekime başvurulması gerektiğini belirterek, kendi kendine ilaç kullanılmaması uyarısında bulundu. Tetkikler sonucunda uygun ilaç tedavisi uygulanarak süreç takip edilmelidir. Uzayan grip, uygulanacak tedavilerle düzelecektir.

Aşılarınızı Yaptırın!

Dr. Orakdöğen, grip salgınlarından korunmak için aşılanmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Bol sıvı tüketin. Hijyen kurallarına dikkat ederek ellerinizi su ve sabunla iyice temizleyin. Vücut direnci düşük olan kişiler maske kullanımına özen göstermelidir.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.