enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Uykunun sağlığa başka bir faydası daha ortaya çıktı

Uykunun sağlığa başka bir faydası daha ortaya çıktı
REKLAM ALANI
06.07.2024 13:08
2
A+
A-

Yalnızlık ve Uyku Kalitesi Arasındaki Bağlantı

Amerikan araştırmacılar, duygusal ve sosyal yalnızlık düzeyleri ile uyku kalitesi arasında genç yetişkinlerde güçlü bir bağlantı olduğunu keşfettiler. Duygusal yalnızlık, bir partnerle olan yakınlığın yokluğu olarak tanımlanırken, sosyal yalnızlık daha geniş bir sosyal ağın yokluğudur.

Araştırmacılar, yalnızlığın, özellikle de genç yetişkinlerde uyku kalitesi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğuna inanıyorlar. İyice dinlenmeyen gençlerin başkalarıyla etkileşime girmeyi tercih etmemeleri, bu durumu tetikleyebilir. Uyku eksikliği aynı zamanda artan kaygı ve ruh hali bozukluklarına da yol açabilir.

Los Angeles merkezli klinik uyku psikoloğu Nicole Moshfegh, “Uykusuzluk, kendini daha çaresiz hissetmeye, daha düşük öz değer ve öz saygıya neden olabilir, ardından yalnızlık ve izolasyon duyguları ortaya çıkabilir” diye belirtti. Diğer çalışmalar, yalnızlığın kötü uykuya yol açtığını ve bunun iki yönlü bir etki olduğunu göstermektedir.

Bu bağlantının bir başka olası açıklaması, uykunun hızlı göz hareketi (REM) evresinde beynin günün düşüncelerini ve anılarını işlemesidir. Bozuk uyku düzenleri beyin aktivitelerini bozarak günün olaylarının tam olarak işlenmesine engel olur ve uyandıktan sonra daha fazla ruh hali sorununa yol açabilir.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Uyku düzenini iyileştirmek için uzmanlar, tutarlı bir yatma vaktinden ziyade her gün tutarlı bir uyanma saatini önermektedirler. Düzenli öğünler, günlük rutinler ve sabahları en az 15 dakika güneş ışığı almak sirkadiyen ritmi düzenlemeye yardımcı olabilir.

Stres, uykuyu olumsuz etkileyen önemli bir faktördür. Farkındalık teknikleri, rahatlatıcı egzersizler veya günlük tutma gibi stres seviyelerini azaltmanın çeşitli yollarını araştırmak faydalı olabilir. Öğleden sonra şekerlemelerinden kaçınmak da önemlidir, çünkü bunlar uyku ihtiyacını azaltabilir.

Yalnızlık duyguları geçmiyorsa, profesyonel bir ruh sağlığı uzmanından yardım almak önerilir. Terapi, yalnızlık nedenlerini belirlemeye ve bunlarla başa çıkma mekanizmaları geliştirmeye yardımcı olabilir.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.