enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4837
EURO
36,4414
ALTIN
2.956,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Üniversite tercihleri arasında ilk kez yapay zeka bölümleri yer alıyor

Üniversite tercihleri arasında ilk kez yapay zeka bölümleri yer alıyor
17.07.2024 14:16
A+
A-

Bu yıl YKS’de Temel Yeterlilik Testi’de (TYT) 2 milyon 819 bin 362, Alan Yeterlilik Testi’de (AYT) 1 milyon 776 bin 496, Yabancı Dil Testi’de (YDT) ise 171 bin 90 aday katıldı. Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından puanı hesaplanan adaylar 1 milyon 58 bin 345 kişilik kontenjan için tercih yapacak.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu ön bilgi amacıyla yayımlandı. Adayların tercihlerini yapmadan önce tercih süresinde ÖSYM’nin internet adresinden yeniden yayımlanacak kılavuzu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekiyor.

ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ YAPACAK OLAN İÇİN 10 SORU – 10 CEVAP

YKS yerleştirme sürecine ilişkin merak edilenleri 10 soruda derledik.

1- Adaylar tercih yaparken nelere dikkat edecek?

Adayların ilgi ve yeteneklerine göre, iş gücü piyasasını dikkate alarak tercihte bulunmaları gerekiyor.

Adaylar tercihlerini oluştururken ilk sıralara hayallerindeki üniversite ve bölümleri koymalı, sonrasında sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altında yer alan üniversite programlarını, 2023 yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını dikkate almalılar.

2- Depremzede, 34 yaş üstü kadın, şehit ile gazi eş ve çocukları ve gazi olan adaylara yönelik kılavuzda neler var?

“Asrın felaketi” olarak nitelendirilen 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde ikamet eden adaylar için 2024-YKS’de merkezi yerleştirmeyle öğrenci alan programlarda özel kontenjan ayrıldı. Depremzede adaylar, 34 yaşını tamamlamış kadınlar, şehit eş ve çocukları, gazi eş ve çocukları ile gazi olan adaylar, puanları elverdiği takdirde en üst tercihlerine yerleştirilecek.

3- YKS tercihleri sıralamaya göre mi puana göre mi yapılmalı, kaç tercihte bulunulabilir?

Adaylar puana değil sıralamalarına göre tercihte bulunmalı. YKS tercihlerinde, geçen yılın sıralamaları önemli bir faktör olmalı. Daha detaylı incelemeler için güncellenen YÖK ATLAS verilerine bakılmalı.

YKS tercihlerinde adaylar, en fazla 24 tercihte bulunabilecek. Tercih listesi, istek sıralarına uygun olmalı, kazanılsa bile kaydolunmak istenmeyen programa yer verilmemeli.

4- Bu yıl başarı sıralaması uygulaması devam edecek mi?

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih etmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulaması sürüyor.

5- Bu yıl ilk kez açılacak bölümler var mı?

YÖK, yapay zeka, yapay zeka çözümleri, dijitalleşme ve büyük veri alanlarında yeni lisans ve ön lisans programları açıldığını bildirdi.

6- Lisans programları tablolarındaki “TYÇ” ne anlama geliyor?

Bu yıl ilk kez kılavuzda Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ) logosu yer alıyor. TYÇ logosu, diplomaların yurt dışında daha hızlı tanınmasını, istihdam imkanlarının artmasını ve yurt dışı öğrenimlerinin kolaylaşmasını sağlıyor.

7- YKS tercihleri için danışmanlık nasıl alınır?

Milli Eğitim Bakanlığı, adaylara üniversiteye yerleştirme sürecinde destek olması amacıyla rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla “tercih danışmanlığı” hizmeti verecek.

8- Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

YKS sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adaylar, kayıt işlemlerini 19-23 Ağustos’ta yapacak.

9- İkinci öğretim programları yer alıyor mu?

Bu sene kılavuzda devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarına kontenjan tanımlanmadı.

10- Ek yerleştirme nasıl yapılacak?

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Boş kalan kontenjanlara ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.