enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,1093
EURO
37,8820
ALTIN
2.800,11
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Uluslararası hukuk savaşı patlak verdi! Müzayedeye çıktı, hükümet “satamazsın” dedi…

Uluslararası hukuk savaşı patlak verdi! Müzayedeye çıktı, hükümet “satamazsın” dedi…
REKLAM ALANI
12.09.2024 12:15
2
A+
A-

Christie’s Müzayedesi, Mollino Yemek Seti İçin Hukuki Mücadeleyle Karşı Karşıya

Londra merkezli Christie’s müzayede evi, İtalyan mimar Carlo Mollino tarafından tasarlanan bir yemek masası ve altı sandalyenin satışını durdurmak için İtalya Kültür Bakanlığı’nın devreye girmesiyle uluslararası bir hukuki anlaşmazlığa sürüklendi.

Christie’s, Torino merkezli mimarın tasarladığı parçaların yakın bir dostuna ait olduğunu ve 1,2 ila 1,8 milyon sterlin arasında bir başlangıç fiyatıyla satışa sunulacağını açıklamıştı. Ancak İtalyan hükümeti, parçaların ülkenin kültürel mirasının ayrılmaz bir parçası olduğunu savunarak müzayedeyi engelledi.

Bu hafta bir İtalya idari mahkemesi, hükümetin talebini destekleyerek Christie’s ve mal sahibinin 1,2 milyon sterlin tazminat talebini reddetti.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Fütürizm ve sürrealizm akımlarından etkilenen Mollino, yaşamı boyunca tanınmış bir mimar oldu, ancak en çok mobilya tasarımlarıyla ünlüdür. Seri üretim mobilya üretmemesine rağmen, mimari estetiğiyle harmanladığı karmaşık tasarımları iç mekan tasarımcılarına ilham vermeye devam ediyor.

Mollino’nun eserlerinin çoğu kendisine veya yakın çevresine özel olarak üretildiğinden, nadir bulunan parçaları genellikle yüksek fiyatlara satılmaktadır. Örneğin, Christie’s New York’ta 1949 tarihli bir ahşap ve cam masası 2005 yılında 3,824,000 dolara satılmıştı.

İtalyan hükümeti, Mollino’nun parçalarının İtalya’nın kültürel mirasına önemli katkılar sağladığına inanıyor. Hükümet, parçaları geri getirip koruma altına almak istiyor.

İtalyan La Repubblica gazetesine göre, takımın mirasçıları 2019 yılında mobilyaları ihraç etmek için izin başvurusunda bulunmuş ve hükümet bu talebi onaylamıştı. Ancak Christie’s’in mobilyaları yüksek bir başlangıç fiyatıyla satışa sunması İtalya’nın dikkatini çekti.

İtalya, mobilyaların değerlerinin düşük gösterildiğini, çünkü iki ayrı izinle ihraç edildiğini iddia ediyor.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.