enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,6904
EURO
36,7503
ALTIN
2.961,86
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Hafif Yağmurlu
13°C
Pazartesi Yağmurlu
12°C
Salı Hafif Yağmurlu
11°C

Ucuz gıda için 61 yerde tarım bölgeleri kuruluyor

Ucuz gıda için 61 yerde tarım bölgeleri kuruluyor
30.11.2024 07:09
A+
A-

Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Tarım

Turkuvaz Medya Grubu, 4. Türkiye Tarım Zirvesi’ni “Türkiye Yüzyılında Sürdürülebilir Tarım” başlığıyla gerçekleştirdi.

Tarım ve hayvancılık sektöründeki paydaşları bir araya getiren zirvede, tarımsal üretim haritası ortaya konuldu.

Organize Tarım Bölgeleri

Zirvenin özel oturumunda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 61 organize tarım bölgesi kuracaklarını duyurdu. Yumaklı, İstanbul örneği vererek domates üretiminin ve tüketiminin dengeleneceğini ve maliyetlerin azalması sayesinde fiyatların ucuzlayacağını belirtti.

Tarımdan sonra uygun yerlerde organize hayvancılık bölgelerinin de kurulacağını ekledi.

Cumhuriyet Rekoru Üretim

“Türkiye’de tarım bitti” iddialarına yanıt veren Yumaklı, hiçbir ülkenin kendi kendine yeterli olmadığını söyledi. 2023 yılında 139 milyon tonluk bitkisel üretimle Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını ve gayri safi hasılada tarımsal hasılanın Avrupa’da birinci, dünyada dokuzuncu sırada olduğunu vurguladı.

Yumaklı, Türkiye’nin toprak yapısı ve iklimiyle kendi ihtiyaçlarını karşıladığını ve fazlasını ihraç ettiğini belirtti.

Planlı Üretim

Yumaklı, Ocak 2024’te bitkisel ve hayvansal üretim planlamasına geçtiklerini ve Şubat 2024’te 5 yıllık hayvansal üretim yol haritasını açıkladıklarını ifade etti. 1 Eylül’den itibaren de Türkiye’de bitkisel üretim planlamasının başladığını duyurdu.

Tarımsal üretim planlamasının, Türkiye’deki üretim alanlarının yüzde 77’sini kapsadığını ve şeker pancarı gibi kendine özgü kanunları olan ürünlerin de planlamaya dahil edildiğini aktardı.

İhraç Ürünlerin İmhası

Yumaklı, Avrupa’ya ihraç edilen bazı gıda ürünlerinin gümrükten dönmesinin ardından Türkiye’de iç piyasaya sunulduğu yönündeki iddiaları reddetti.

“Gerekçesi ne olursa olsun geri dönen ürünleri imha ediyoruz. Avrupa Birliği’nin tüketmediği herhangi bir şeyin Türkiye’de tüketilmesine izin vermiyoruz.”

Yumaklı, zirai ilaç denetimlerinin sadece gümrük kapılarında değil, tüm süreçlerde titizlikle yürütüldüğünü vurguladı.

Gıda Denetimleri

Yumaklı, gıdada taklit ve tağşiş konusuna da değindi. Kasım sonuna kadar 1 milyon 200 bin denetim yapıldığını ve bunların yüzde 1,8’inde uygunsuzluk tespit edildiğini açıkladı. 452 savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve denetimlerin devam edeceğini belirtti.

Et İthalatı

Et ithalatı konusunda soruları yanıtlayan Yumaklı, kırmızı et üretiminde Türkiye’nin yeterliliğinin yüzde 95’lerde olduğunu ve kalan yüzde 5 için ithalat yapıldığını söyledi. İthalatın ihtiyaç ve piyasa regülasyonu için gerekli olduğunu vurguladı.

Yumaklı, ithalata sürdürülebilir bir çözüm olmadığını ve üretimi artırmak için çalıştıklarını ifade etti.

Tarımın Büyümesi

TÜİK tarafından açıklanan büyüme rakamlarına göre tarım sektörü, son 5 çeyrekte kesintisiz bir büyüme performansı göstererek ülkenin kalkınmasına önemli katkıda bulundu.

Belediye Başkanlarına Uyarı

Yumaklı, sokakta sahipsiz köpek kalmayacağını söyledi. Belediyelerin sahipsiz hayvanları barınaklarda sahiplendirmek için çalışmaları gerektiğini ve yeni yönetmeliğin yayınlanma sürecinin devam ettiğini belirtti.

Yumaklı, bazı belediye başkanlarının kanuna uymayacağına dair açıklamalara, kamu görevlilerinin kanuna uymama ve sorumluluklarını yerine getirmeme konusunda müeyyideler bulunduğunu hatırlatarak yanıt verdi.

Geleceğin Tarımı

Turkuvaz Medya Marka ve Pazarlama Grup Başkanı Sinan Köksal, zirvenin açılış konuşmasında sürdürülebilir tarım için daha az kaynak kullanarak daha çok verim elde etmenin gerekliliğini vurguladı.

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Humberto Lopez, Türkiye’de tarım sektörünün iş gücünün yüzde 15’ini kapsadığını ve her yıl ihracatla birlikte 28 milyar dolar gelir sağladığını belirtti. Su problemlerine ve altyapı çalışmalarına dikkat çekti.

Zirvenin ana sponsorları arasında Ziraat Bankası, Yıldız Holding, Superfresh, Dünya Bankası, Tarım Kredi Grubu ve Koza Altın bulunurken, destek sponsoru Papara oldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.