Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın, Amerika’nın Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden fırlatıldığı günden bu yana geçen bir ayı aşkın süreden sonra, 42 derece Doğu’daki daimi yörüngesine ulaştı. Uzay ve Havacılık Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yörüngeye ulaşan Türksat 6A’nın 2025 yılının ilk çeyreğinde Türkiye’nin uydu ve uzay çalışmalarını uluslararası alanda bir seviye yukarı taşıyacağını belirtti.
Türksat 6A’nın yerli ve milli bir uydu olarak Türkiye’nin uzaydaki varlığı için önemine değinen Uraloğlu, bu uydunun sadece bir haberleşme aracı olmadığını, aynı zamanda ülkenin geleceğini şekillendirecek ve dünya çapındaki gücünü artıracak bir projenin ürünü olduğunu da vurguladı.
Türksat 6A’nın yüksek yerlilik oranının arkasında, Türksat’ın başlattığı teknoloji transferi eğitim programının önemli bir rol oynadığını belirten Uraloğlu, bu program sayesinde Türksat mühendislerinin önceki uyduların yapımında yer aldığını ve Türksat 6A’yı en yüksek yerlilik oranıyla ürettiklerini belirtti. Uraloğlu, Türksat 6A’nın, ülkenin uzay yolculuğunda 20 yıllık bir hayalin sonucu olduğunu da ekledi.
Uraloğlu, Türksat 6A’nın 50 derece Doğu yörüngesindeki testlerin ardından 42 derece Doğu yörüngesine geçtiğini ve bu testlerin de başarıyla tamamlandığını ifade etti. Uydunun Türkiye Saati ile 05:00 sıralarında yaptığı son ateşleme sonrası, 35.786 kilometre uzaklıktaki jeosenkron yörüngesine ulaştığını belirtti.
Uraloğlu, Türksat 6A’nın yörünge testlerinin tamamlanmasının ardından nihai kabulünün yapılacağını ve uydunun 2025 yılının ilk çeyreğinde hizmet vermeye başlayacağını açıkladı. Türksat 6A ile Türkiye’nin uydu ve uzay alanında uluslararası bir oyuncu haline geleceğini belirtti.