Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürü Yusuf Ceylan, Türkiye’nin planladığı nükleer santrallerine ABD’nin yoğun ilgi gösterdiğini, görüşmelerin bir niyet beyanı niteliğinde olduğunu duyurdu.
Nükleer Santraller Zirvesi’nde Reuters’ın sorularını yanıtlayan Ceylan, “Türkiye’nin nükleer kapasitesini artırma ve yeni santraller inşa etme planlarına ABD büyük ilgi gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Resmi müzakereler yürütülüp yürütülmediği ve potansiyel projelerin ölçeği hakkında sorulan soruya Ceylan şu cevabı verdi: “Mevcut santral alanlarını veya yeni seçenekleri değerlendirebiliriz. ABD ile hem büyük ölçekli hem de küçük modüler reaktörler için görüşüyoruz. Bunu bir niyet beyanı olarak değerlendirebilirsiniz.”
ABD daha önce Türkiye ile sadece küçük ölçekli olan ve hala gelişim aşamasındaki küçük modüler reaktörler hakkında görüşmüştü. Ancak milyarlarca dolarlık yatırım gerektiren büyük ölçekli santraller için görüşmelerin ilk kez dile getirildiği öğrenildi.
ABD Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, Ankara’nın ABD ve diğer ülkelerle küçük modüler reaktörler inşaası hakkında görüştüğünü ve bunun Rusya’ya olan enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik olduğunu belirtmişti.
Ceylan, Sinop’taki ikinci santral için Güney Kore ve Rusya ile, Trakya’daki üçüncü santral için ise Çinli SPIC ile görüşmelerin devam ettiğini vurguladı.
Akkuyu’daki Rosatom tarafından inşa edilen 4 bin 800 MW gücündeki ilk santralde ilk reaktörün işletmeye alınması için bu yıl testlere başlanması öngörülüyor.
Enerji kaynaklarını çeşitlendirerek arz güvenliğini artırmayı hedefleyen Türkiye, uzun vadede 20 bin MW kurulu güçte nükleer santral kurmayı planlıyor.