enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5043
EURO
36,1845
ALTIN
2.980,00
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
9°C

Türkiye Lahey’de dosya sunacak! 5 soruda Türkiye’nin İsrail’e karşı soykırım davasına müdahillik başvurusu…

Türkiye Lahey’de dosya sunacak! 5 soruda Türkiye’nin İsrail’e karşı soykırım davasına müdahillik başvurusu…
06.08.2024 00:59
A+
A-

Türkiye Lahey’de Dosya Sunacak

Türkiye, Güney Afrika’nın Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine açtığı soykırım davasına müdahil olacağını resmi olarak açıkladı. Türkiye, davaya müdahil olmak için 7 Ağustos’ta Lahey’de dosya sunacak.

Müdahilliğin Dayanağı

Türkiye’nin müdahillik talebi, UAD’nin Statüsü’nün 63. maddesine dayanıyor. Bu maddeye göre, bir anlaşma değişikliği olduğu takdirde, anlaşma tarafı olan ülkeler müdahil olma hakkına sahiptir.

Davada Diğer Ülkeler

Güney Afrika-İsrail başvurusuna bugüne kadar Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya müdahillik talebinde bulunmuştur. Divan, bu başvurularla ilgili henüz bir karar vermemiştir.

UAD Önündeki Süreç

Divan, Türkiye’nin müdahillik beyanını Güney Afrika ve İsrail’e bildirerek yazılı gözlemlerini isteyecektir. Divan, kabul edilebilirliğe ilişkin kararını sözlü duruşma düzenleyerek verecektir.

Davanın Sonuçlanması

Davanın sonuçlanacağı tarih tahmin edilememektedir. Ancak UAD önündeki süreçlerin 4-5 yıl sürebileceği öngörülmektedir.

Güney Afrika’nın Soykırım Davası

Güney Afrika, Birleşmiş Milletler Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail’e karşı UAD’de dava açmıştı. Gazze’deki durumun acil olduğunu belirten Güney Afrika, UAD’den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini talep etmişti.

Divan, tedbir kararlarında İsrail’in Soykırım Sözleşmesi’ni ihlal etmeme, ordusunun ihlalleri önleme, Gazzelilere temel hizmetler ve insani yardım sağlama ve delilleri koruma önlemleri almasını emretmişti.

Türkiye’nin Rolü

Türkiye, Güney Afrika’nın başvurusunu memnuniyetle karşıladığını belirtmişti. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin davaya müdahil olacağını duyurmuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.