Prof. Yılmaz Uygun’un Öncülüğünde Uzayda Yedek Parça Üreten 3D Yazıcı Buluş
Bremen’de Prof. Yılmaz Uygun liderliğindeki bir araştırma ekibi, uzay araştırmalarında masrafları azaltacak önemli bir icat geliştirdi. Uzay istasyonlarındaki lojistik sorununa odaklanan Uygun, şunları söyledi:
“Uzay istasyonlarında her ihtimale karşı çok sayıda yedek parça bulunduruluyor. Ama bunların çoğu kullanılmadan atılıyor. Ayrıca maliyetler de oldukça yüksek. Ay’a bir kilogram malzeme göndermek yaklaşık 100 bin, Mars’a ise birkaç milyon Euro’ya mal oluyor. Biz bozulan parçaları uzayda üç boyutlu yazıcıyla üreteceğiz.”
Geliştirdikleri yazıcı, süreci daha hızlı ve ucuz hale getirecek. Ay’a katlanabilir bir şekilde gönderilen yazıcı, Ay’a vardığında bir yengeç gibi hareket ederek uygun bir yere sabitlenecek ve çalışmaya başlayacak. Güneş panelleriyle beslenecek olan yazıcı, başlangıçta toz formunda malzemelerle uzaya gönderilecek. Ancak asteroitlerden hammadde çıkaran bir şirketle görüşmeler yapılıyor. Bu malzemeler doğrudan baskı için kullanılırsa, Dünya’dan tedarik ihtiyacı ortadan kalkabilir.
Uygun ve ekibi, özel rüzgar türbinleri geliştirme projesinden ilham alarak bu buluşa ulaştı. Türbinlerin karmaşık yapısı için endüstriyel ölçekte büyük 3D yazıcılar geliştiren ekip, havacılık ve uzay sanayiinin dikkatini çekti ve Avrupa Uzay Ajansı’nın uzay inkübatörüne kabul edildi.
Yazıcının uzaya gönderilebilmesi için ekibin yerçekimsiz ortamda çalışma ve aşırı sıcaklık değişimlerine dayanma gibi sorunları çözmesi gerekiyor. Şimdi daha küçük bir model geliştiren ekip, ileride orijinal boyutlardaki versiyon üzerinde çalışacak. Yazıcı, Dünya’daki uzak bölgelerde test edildikten sonra ilk denemelerini Ay’da yapacak.
Constructor Üniversitesi kampüsündeki bir garajda yer alan özel ekibin amacı, yerçekimine ihtiyaç duymayan döner bir 3D yazıcı geliştirip uzaya göndermek. Uygun’un ekibinde Serkan Özkan da bulunuyor.