enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,0646
EURO
37,8417
ALTIN
2.801,48
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Türk Dil Kurumu yine sözlük kazıyacak! İşte o kelimeler

Türk Dil Kurumu yine sözlük kazıyacak! İşte o kelimeler
REKLAM ALANI
25.06.2024 10:37
2
A+
A-

Türkçe Sözlük Temizleniyor: Kadınları Cinsiyetçi İfadelerden Kurtaran Kelimeler

Türk Dil Kurumu (TDK), kadın hakları savunucularının tepkilerinden hareketle yıllardır eleştirilen “Müsait”, “Kirli”, “Esnaf” ve “Serbest” kelimelerinin cinsiyetçi tanımlarını Türkçe Sözlük’ten tamamen kaldırdı.

Bu kelimelerin anlamlarında bulunan ve kadınları aşağılayan aşağıdaki ifadeler artık sözlükte yer almıyor:

  • Müsait: Flört etmeye müsait veya hazır olan (kadın)
  • Kirli: Aybaşı döneminde olan (kadın)
  • Serbest: Ağırbaşlı olmayan, hoppa (kadın)
  • Esnaf: Kötü yola sapmış olan (kadın)

Söz konusu ifadelerin kaldırılması, kadınları cinsel obje olarak gören ve onları aşağılayan toplumsal normlara karşı bir zafer olarak değerlendiriliyor. Bu değişiklik, kadınların toplumda eşit ve saygıyla karşılanmaları için atılmış önemli bir adımdır.

TDK’nın bu hamlesi, sözlüğün kadınları yücelten bir dil kullanması yönünde yapılan çağrılara yanıt niteliği taşıyor. Kadın hakları savunucuları yıllardır, sözlükteki bazı tanımların kadınları rencide ettiğini ve cinsiyet eşitliğine aykırı olduğunu vurgulamışlardı.

YAZI ARASI REKLAM ALANI

Güncel Türkçe Sözlük Bilim ve Uygulama Kurulu üyeleri ve uzmanlar, 2019 yılında sözlükte güncelleme çalışmaları başlattı. Bu çalışmalar kapsamında bazı kelimeler sözlükten çıkarılırken, yeni kelimeler de eklendi.

Geçtiğimiz yıl sözlüğe “Türkiyeli” kelimesi eklendi. Ancak bu kelime “Türkiye’de yaşayan halk ve bu halkın soyundan olan kimse” anlamına gelmesine rağmen tepkiler üzerine sözlükten kaldırıldı.

Türkçe Sözlük’teki cinsiyetçi tanımların kaldırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik mücadelenin önemli bir parçası olarak görülüyor. TDK’nın bu adımı, kadınlara yönelik ayrımcılığa karşı durmak ve onları eşit bireyler olarak tanımak için atılmış cesur bir adımdır.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.