Gebze Teknik Üniversitesi’nde Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Binay liderliğindeki BIOCUF projesi, Avrupa Birliği’nin Ufuk Avrupa programı kapsamında kabul edildi.
2 milyon 100 bin avroluk bütçeyle desteklenen proje, karbondioksidi biyoteknolojik yöntemlerle yüksek katma değerli moleküllere dönüştüren yenilikçi bir cihaz geliştirmeyi amaçlıyor. Bu cihaz, araç egzozları ve fabrika bacaları gibi karbondioksit emisyonlarının yoğun olduğu noktalara entegre edilecek.
Proje, çevresel sürdürülebilirliği desteklerken, atık karbondioksiti ekonomik bir kaynağa dönüştürmeyi hedefliyor. Bu sayede hem bilim dünyasına hem de sanayiye yeni bir ufuk açılacağı düşünülüyor.
Prof. Dr. Barış Binay, karbondioksit salınımının kaçınılmaz bir gerçek olduğunu ancak bu emisyonların depolanması veya ortadan kaldırılmasından ziyade, enerji değeri taşıyan moleküllere dönüştürülmesinin daha etkili bir çözüm olacağına inandıklarını ifade etti.
Bu nedenle, BIOCUF projesi ile oda koşullarında ve ek enerji harcamadan karbondioksidin formik asit gibi enerji değeri taşıyan bir moleküle dönüştürülmesini hedeflediklerini belirtti.
Prof. Dr. Binay, BIOCUF projesinin iki ana uygulama alanı olacağını söyledi. Bunlardan ilki, modifiye edilmiş enzimlerin kullanıldığı mekanik bir tasarımın oluşturulması. Bu tasarım, araç egzoz boruları ve endüstriyel tesislerin bacalarına adapte edilecek.
Bu süreçte, araçların egzoz borularında bulunan karbondioksit ve türevlerinin formik asite dönüştürüleceğini ve aracın yakıt tankına geri gönderilerek enerji kaynağı olarak yeniden kullanılacağını belirtti.
İkinci uygulama alanı ise endüstriyel bacalara takılacak tasarımla ilgili olacak. Salınan karbondioksitin tutularak formik asite dönüştürüleceği ve sonrasında yüksek katma değerli formik asidin piyasada satışa sunulacağı belirtildi.
Proje süresinin üç yıl olacağı ve Gebze Teknik Üniversitesi’nin harcama yetkilisi olduğu kaydedildi. Ayrıca, BIOCUF projesinin daha önce katıldıkları CETP projelerinden farklı olarak Türkiye’nin yürütücüsü, Gebze Teknik Üniversitesi’nin ise koordinatörü olduğu ilk CETP projesi olduğu vurgulandı.